Logga in

”Ventilerna på returen och tilloppet är specialbeställda”

Publicerad
30 sep 2024, 10:18

Det fanns pyttelite ledigt utrymme. Kunden ville ha en snygg värmekälla som fick kosta. När Malte Eriksson funderat en stund kom han på hur han skulle göra. Det blev en kopparfest med en bonuslösning för klädtorkande.

Malte Eriksson är VVS-montör i Bollnäs och ställdes inför utmaningen att ordna en värmekälla i ett litet, litet hörn i ett över hundra år gammalt timmerhus som är en del av en gammal bondgård. Önskemålet från kunden var att installationen så långt som möjligt skulle passa in i miljön och addera till den rustika känslan i huset.

– Det var det här som fick rum, säger Malte Eriksson om resultatet.

Läs också:
”Den gav ifrån sig något enormt med värme”

Läs också:
”Den isoleringen sticker ut estetiskt”

Vilket var uppdraget ni hade här?

– Det är en privatbostad, en Hälsingegård kan man nog säga, från början av 1900-talet. Vi jobbade med kundernas vatten, pump och filter och sådant i en brunn. Sedan var det det här.

Det här, det är det vi ser på bilden?

– Ja, de hade satt in några pardörrar där och då fick en gammal radiator som suttit där inte plats längre. De ville ändå ha en värmekälla där och då klurade jag och chefen på det och tyckte att det här skulle bli snyggt. 

Vad sa kunden om vad det fick kosta?

– Det är säkert ingen billig värmekälla. Kopparen är ju dyr men det blir snyggt och passar bra in i miljön. Kunden tyckte att det lät bra och det är alltid kul när man kan göra något annorlunda. 

Vad var det som var extra roligt här?

– Det var att kreativiteten fick sätta i gång. Det blev lite special, ventilerna som sitter på returen och tilloppet är specialbeställda, mässingsfärgade för att det skulle passa in. Sedan föreslog jag att bocka till sexmillimeters-rör och sätta som krokar så att de boende kunde hänga jackor på tork där. 

Hur gjorde du det?

– Jag tog bromsledningsrör till bilen jag hade hemma och boakde i ordning och lödde fast rören på det stora 54-röret. Det blev som två dubbelkrokar. Det går väl inte att hänga en vedsäck på dem, men en jacka går bra. 

Är det en drömkund, den som vill ha något originellt?

– Det är alltid trevligt när det händer för i dag håller alla i plånboken av naturliga skäl. Jag har ju köpt kopparrör ibland för att ha till mig själv och de är inte billiga. Och när det är 54-rör blir det en del kronor per meter. 

Hur är effekten på den här kopparskapelsen?

– Den släpper värme runt om hela röret så det ger nog en del effekt, dessutom är de inte isolerade så det värmer på ganska bra. Men inte så hett så att någon bränner sig. 

Hur kommer kopparen se ut i framtiden?

– Det blir nog ungefär som nu om de städar bra. Man kan polera upp kopparen om man vill. Det går att få det jätteblankt och fint. 

Läs också:
”Det var inte planen att rören skulle dras så där snyggt”

Det här jobbet fick mycket uppskattning på sociala medier, vilka reaktioner har du själv hört?

– Någon tyckte att det var fiffigt med klädhängarna på, det är alltid kul att få höra såklart. 

Och om du tabbat dig så får du höra det också.

– Det kan du vara säker på att du får höra i den här branschen.  

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.