Logga in

Varför har kravet på fördelarskåpets placering tagits bort?

Publicerad
9 sep 2024, 05:00

Har kravet på att fördelarskåpets botten ska placeras 500 millimeter över bjälklagets kant tagits bort? Säker Vattens expert Pierre Lundborg svarar.

Pierre Lundborg:
”Det finns en risk att det blir svårt att få tag på fördelarskåp just då”

Läs också:
3 tuffare tester som ska göra fördelarskåpen säkrare

Fråga: Jag har hört att kravet på att fördelarskåpets botten ska placeras 500 millimeter över bjälklagets kant inte finns kvar. Vad jag förstår skulle regeln säkra att rörgenomföringar kan fixeras vinkelräta mot botten. Varför gäller det i så fall inte längre?

Svar: Det stämmer. Från 1 juli 2024 gäller Säker Vatteninstallation 2021:2 och där ställs i stället krav på att fördelarskåpen ska vara provade enligt ett tuffare krav på botten  i SP-metod 5676.

Bland annat provas botten med en krängning av rör i sidled och botten ska vara åldersprovad för 50°C i 50 år.Botten ska krängas med rör i sidled och botten ska vara provad för 50 °C i 50 år.

När en tillverkare i dag låter typgodkänna fördelarskåp, så tillämpas provmetod SP-5676. Dock gäller det fortfarande att montören följer monteringsanvisningen, och där kan tillverkaren ha föreskrivit en lägsta höjd på montering. Läs med om vad SP-metoden innebär här.