Logga in

Välj en vedpanna med hög effekt: ”Slipp springa ner till pannrummet mitt i natten”

Publicerad
3 sep 2024, 05:00
| Uppdaterad
5 sep 2024

Kombon bergvärme plus jättepjäs till vedpanna ger en svårslagen värmeeffekt. ”Det bästa sättet att undvika höga elpriser på”, säger Linus Löfgren, delägare på Ronnys VVS- och energiservice i Jönköping. Men vad kostar kalaset?

”Ute i Grimmeryd börjar den här mäktiga skapelsen bli färdig.”

De bor i ett hus med ett kombinerat värme- och ventilationssystem
”Bara vi i grannskapet har det här speciella kombosystemet med FTX och luft/vattenvärmepump”

Är bioenergi koldioxidneutralt?
”Dags att skrota gamla vedpannor”

Ronnys VVS visar på Instagram VVS-färetagets senaste komboinstallation. Den består av en stor vedpanna, Effecta på 60 kW, och en CTC bergvärmepump CSV 612, med en effekt på 12 kW. Till det kommer en ackumulatortank för 4 000 liter varmvatten.  

Många rördragningar blev det, här bredvid ackumulatortanken på 4 000 liter vatten. Foto: Ronnys VVS

– Det är roligt och utmanande att installera ved-, flis- och pelletspannor. Det är sådant som folk i storstäder kanske inte känner till, men här ute på landsbygden är de vanliga. Vi rekommenderar att man väljer en vedpanna med hög effekt, för att slippa behöva springa ner till pannrummet mitt i natten och lägga på mer ved, säger Linus Löfgren och tillägger att kunden i det aktuella fallet är en lantbrukarfamilj i Grimmeryd, utanför Nässjö, som använder egen ved till vedpannan.

Totalt har kunden betalat 350 000 kronor för hela anläggningen, som nyligen driftsatts, inklusive en flytt av pannrummet till en verkstadsbyggnad för att slippa röklukt i boningshuset.

– Att flytta ett pannrum är inte så komplicerat som det låter, kunden har haft sin gamla anläggning i drift under tiden alla arbeten gjorts i det nya pannrummet. Vi har i lugn och ro kunna bygga och testköra alla delarna i den nya installationen innan den kopplades samman med boningshuset, säger han. 

Den typiska kunden i dag vill ha en färdig lösning, där en installatör tar ett helhetsansvar. Vedpanna, ackumulatortankar, värmepump, skorsten och kulvert, vi försöker så långt det är möjligt att samordna alla delarna för att det ska bli enkelt för slutkunden, förklarar Linus Löfgren.

– Det här är den mest omfattande installation som vi har gjort åt en privatperson. Utmaningen är att skapa en enkel anläggning som vem som helst kan använda där värmepumpen och vedpannan kan jobba på ett smart sätt tillsammans, säger Linus Löfgren och förklarar att Effectas paketlösning med vedpannor och ackumulatortankar också har blivit en hit för företaget försäljningsmässigt, eftersom folk gärna gör en större investering i bioenergi och komboanläggningar om de får mer för pengarna.

Bostadsrättsföreningen valde bergvärme och fjärrvärme
Värmepumpar och fjärrvärme i ovanlig kombo

En paketlösning består bland annat av vedpanna, ackumulatortank, laddkoppel, shuntventil och avtappningskranar.

– Många är nervösa inför framtidens elkostnader, med en ny stor vedpanna behöver de inte vara det, konstaterar han.