Logga in

Uppskjuten skatt från pandemin blev slutet för VVS-företaget

Publicerad
9 sep 2024, 05:00
| Uppdaterad
6 sep 2024

Firman fick skjuta upp skatten under pandemin. Nu är det dags att betala in den och det blev för mycket i en ansträngd ekonomi. 

VVS-företaget Rör-Anders i Vänersborg har gått i konkurs på egen begäran. Jan Pettersson, advokat på advokatfirman Kjällgren, är utsedd till konkursförvaltare. Han har inte kommit så långt i arbetet att han kan analysera de underliggande orsakerna till att företaget gick under. Men den utlösande orsaken har med följdeffekter av covidpandemin att göra. 

Läs också:
”Det svåraste har varit att få maken att inte lägga sig i allt”

Läs också:
50-årigt familjeföretag: Skatteskulderna knäckte rörsvetsfirman

– Det fanns ett skatteanstånd efter pandemin som skulle förfalla till betalning. Då gjordes bedömningen att det inte skulle finnas förutsättningar att fortsätta driva verksamheten, säger han. 

Enligt honom var det ganska vanligt under pandemin att företag beviljades anstånd med skatteinbetalningar på grund av det tuffa läget. Nu börjar det bli dags att betala tillbaka och när tiderna åter är hårda ekonomiskt är det inte alla som klarar det. 

När Rör-Anders gick i konkurs fanns det tio anställda och en del verksamhet pågick fortfarande.

– Det fanns några pågående uppdrag men jag gjorde bedömningen att det inte fanns förutsättningar för konkursboet att driva dem vidare. Det var några badrumsrenoveringar åt privatpersoner som krävde ganska många underentreprenörer att ta in, snickare, elektriker och så vidare. I sådana lägen krävs ett särskilt avtal mellan konkursboet och beställaren där beställaren går med på att inte rikta några garantianspråk mot konkursboet och det blir en väldigt speciell situation, säger Jan Pettersson.

– Det finns också en butik för försäljning av rör och rördelar till både företag och privatpersoner och den har hållits öppen sedan konkursen, men det har lett till en väldigt liten omsättning. 

Det är inte omöjligt att rörelsen kan tas över av någon annan och drivas vidare. En annan rörfirma har anmält sitt intresse. 

– Vi har precis i dag ställt samman ett anbudsunderlag med tillgångar, lager av rör och rördelar och några ägda bilar, och en konkurrent har visat intresse och sagt att under förutsättningen att han kan få med sig personalen så är han intresserad av det, säger Jan Pettersson. 

Läs också:
Advokatens 8 råd vid konkurs: ”Stor skillnad mellan AB och enskild firma”

Rör-Anders var verksamma i bland annat Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla sedan år 2000. De installerade bland annat värmepumpar och fjärrvärmeanläggningar samt gjorde renoveringar, reparationer och service. Deras omsättning sjönk de sista åren, från över 25 miljoner år 2021 till drygt 16 miljoner i fjol.