Tre skäl till att för stora toleranser är ett elände för rörsidan
Toleranserna för bygg i AMA leder till krockar och onödiga nedslag i besiktningar, säger Hans Söderström, VVS-expert på Installatörsföretagen. Här förklarar han varför.
Läs också:
Besiktaren: ”Oberoende våtrumsbesiktningar borde göras innan kakel och klinkers läggs på”
Byggskadeexperten:
”Kanske inte det smartaste beslutet Boverket fattat”
1. Allt kan behöva bilas upp
När VVS-montörer installerar avlopp ställs krav på att det ska göras 60 millimeter från tätskikt. Men för byggarna som sätter väggen finns en tolerans på plus/minus två centimeter.
Det här är en ekvation som krockar och som kan leda till nedslag i besiktningen och att allt i värsta fall får bilas upp och göras om, säger Hans Söderström, VVS-expert på Installatörsföretagen.
2. Tjafs om syndabock
– Det här är ett elände för rörsidan, som vi har lyft upp. Det leder till diskussioner om vem som har gjort fel om det blir nedslag, trots att ingen behöver ha gjort det enligt kraven som ställs.
Lista
Här är de vanligaste nedslagen i branschorganisationernas våtrumskontroller
3. Marginalerna är onödiga
– Tidigare har byggarna ansett att de behöver marginalerna för väggarna, men nu när det finns lasermätare som mäter exakt, till skillnad från tumstockar, finns inte samma behov av det.
Den här typen av krockar mellan olika krav skulle redan nu kunna undvikas om man hade ett samordningsmöte innan bygget drar i gång, menar Hans Söderström.
I nya byggkraven kommer det att ställas krav på vattensäker projektering vilket ska bidra till att det blir rätt från början.
– Samma slags krav kommer att ställas på inomhusklimatet.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen