Logga in

”Teknikrummet är platsen där man får glänsa lite som rörmokare”

Publicerad
9 sep 2024, 05:00
| Uppdaterad
6 sep 2024

Tryckluftsnipplar för varje enskild vattenslang – jobbet ute på en ö krävde specialanpassningar. Men det var mödan värt, tycker montörerna som fick chansen att visa vad de går för. 

Marcus Noté, VVS-montör på Fredhälls VVS i Stockholm, ni beskrev det här som en ”magisk undercentral” – var finns den?

– Det är ett småhus ute i skärgården. Det ligger på en ö och ingenting är lätt med att jobba på en ö. Det blir specialanpassningar för att kunna kallställa allt och omständligt med leveranser och sådant. Prövande, men utmanande och kul. 

Läs också:
”Alla förstår inte hur mycket plats det tar”

Läs också:
”Den gav ifrån sig något enormt med värme”

Vilka specialanpassningar handlar det om här?

– Vi satte bland annat tryckluftsnipplar för varje enskild vattenslang, pex-slang, från undercentralen för att man ska kunna blåsa ur allt. Det blev lite extra tänk man fick göra med uttömningsmöjligheter, värmekablar och så vidare för att det inte riskerar att frysa till. 

Montörerna fick förutsättningar till ett bra jobb i skärgårdshuset. Foto: Privat.

Ett prövande och kul jobb – hör det ihop?

– Ja, teknikrum är där man får glänsa lite som rörmokare just eftersom det faktiskt syns ordentligt om man lagt ned själ och hjärta. Därför är teknikrum och undercentraler särskilt kul, att kunna planera innan man sätter i gång så att man får till det snyggt och är nöjd när man själv står och tittar på resultatet, inte bara gör nödlösningar för att man inte hade någon tanke från början.

Är det här favoriten bland alla uppdrag man kan få?

– Teknikrum i villor är det roligaste. Det här är helt nybyggt, vi har dragit allt från början och varit med och planerat var vi ska ställa allt och var allt ska komma ned. Det är kul när man får förutsättningar för att kunna göra det riktigt bra.

Rummet är gjort för att vara enkelt att underhålla i framtiden. Foto: Privat.

Läs också:
”Det är första gången vi använder sådana rör”

Rörnördar lär gilla vad de ser också?

– Jag är faktiskt väldigt nöjd den här gången. Vi har filosofin att det ska göras schysst och att det både ska vara gjort så att det är lätt att se vart allt går och att det ska hålla viss nivå på finish och utförande. Det finns en viss yrkesstolthet i det, man blir glad när man ser det. Om man själv som yrkeskunnig är nöjd med teknikrummet kommer kunderna med största sannolikhet också vara det. Dessutom uppskattar man ett fint teknikrum som någon annan gjort tidigare. Man ser tydligt om det har lagts ned omsorg på det, det hoppas vi att andra kommer se här också. 

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.