Logga in

Spänningssatta klippta kablar: 5 råd för att undvika olyckor

Publicerad
16 sep 2024, 05:00

Ventilationsmontörer är extra utsatta. Arbetsmiljöexperten Rickard Lindberg ger råd för att undvika elolyckor i samband med arbete i undertak. 

Text

VVS-montören Stefan Toftedahl fick ström genom kroppen under en badrumsrenovering
”Det värsta är ovissheten”

Rickard Lindberg om situationen i branschen:
Villaägarnas värmepumpar styrs på distans

1. Kolla så att allt ser bra ut.

Börja alltid med att göra en okulär besiktning, för att kolla att det ser helt, rent och fräscht ut. Om alla kablar sitter snyggt uppe finns det minde skäl att tro att någonting är fel. Om man däremot ser brister med blotta ögat är det bra att vara mer försiktig. Håll utkik efter synliga tecken på varmgång, brända kablar, lösa skruvar eller skruvar som sitter fel eller har gått igenom kablar. 

2. Gör din research.

Det kan även vara bra att se över området man ska utföra jobb i. Utgå från byggår och ta reda på om det utförts några ombyggnationer eller tilläggsarbeten. Är det en äldre byggnad, där det har gjorts många arbeten, finns det en risk för bristfälliga kabeldragningar.

3. Bli kompis med faspennan.

Det är bra att kunna kontrollera om det finns spänning genom att använda sig av en faspenna. Ha dock i åtanke att det finns tillfällen där en faspenna inte ger utslag, eller att instrumentet kan vara defekt på grund av batteriet. 

4. Ena handen i bakfickan.

Som montör är det bra att inte hålla i något som leder jord när man undersöker ett undertak och hittar spänningsförande kablar. Man brukar säga att ena handen ska vara i bakfickan. 

Svart på vitt:
Här är de vanligaste arbetsskadorna

5. Byt erfarenheter med varandra.

Om en olycka sker är det bra att rapportera till alla tillbud internt för vidare hantering. Ta upp alla avvikelser oavsett vad det är för någon. Genom att samtala om incidenter och dela med sig av erfarenheter skapar man en bra säkerhetskultur inom företaget.