Snart lättare att hålla koll på vad VVS-montörerna tjänar
Nya sätt att rapportera månads- och timlöner börjar gälla den 1 oktober och därmed blir det bättre koll på snittlönerna för VVS-installatörer. Men ackorden är fortfarande en annan sak. ”Det blir nästa huvudvärk”, säger Niklas Beskow på IN.
Sedan sju år tillbaka är det avtalat att det ska finnas system för lönegranskning i branschen. Det har visat sig svårt att hitta en praktisk lösning för det eftersom det finns olika kollektivavtal. Men nu har ett genombrott nåtts.
Läs också:
Det här ligger ackorden och lönerna på för VVS-montörer
Läs också:
Vad ska en VVS-lärling ha i lön egentligen?
– Vi var tvungna att hitta tekniska anpassningar för att få plattformen att fungera. Det har hänt annat, pandemier bland annat, som kommit i vägen. Men nu finns det möjligheter att börja rapportera löner för Installatörsföretagens medlemmar både med teknikinstallationsavtalet VVS och kyl samt plåt- och ventilationsavtalet, säger Niklas Beskow, förhandlare på Installatörsföretagen.
Inrapporteringen öppnar den första oktober men vissa företag kommer inte att vara med före årsskiftet på grund av anpassningar i lönesystem. Statistiken som matas in först är månads- och timlöner.
– Det är tidlöner som ska rapporteras medan det inte sker med ackordslönerna just nu för systemet är inte anpassat för att kunna hantera prestationslöner än. Det är nästa huvudvärk, säger Niklas Beskow.
Läs också:
”Om det är ackordsjobb kan man tjäna bra på det”
De flesta anställda i VVS-branschen har tidlöner. Enligt Svenskt Näringslivs mätningar har mellan 35 och 40 procent någon form av prestationslönesystem.
– Tidigare mätningar av det raka ackordet som är normtid VVS har visat på att det är någonstans mellan 15 och 20 procent av totalen. Men det är uppskattningar, säger Niklas Beskow.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen