Ska det vara så svårt att injustera VVC:n?
Fastigheter projekteras för låg energianvändning. Ändå blir det inte som man tänkt sig. För man missar det allra viktigaste.
VVS-Forum har följt med på jobb i en undercentral där erfarenheten och yrkesskickligheten präglar jobbet. EF Rör fick fria händer i sekelskiftesvillan.
Läs också om ett undercentralsjobb
”Kombon med expansionskärlet och avgasaren var ny för mig”
Även jag besökte nyligen en undercentral. Det var när jag gjorde en intervju med Installatörsföretagens VVS-expert Hans Söderström. Vi sågs på ett kafé i hans Stockholmsförort Gröndal och tog sedan en promenad till undercentralen i hans bostadsrättsförening.
Hans Söderström trappar med ålderns rätt ner på kontorsjobbet men är projektansvarig då bostadsrättsföreningen byter stamventiler, radiatorventiler och injusterar VVC:n.
Jag tänker att alla bostadsrättsföreningar borde ha en VVS-expert i styrelsen. Eller anlita en. Det finns stor potential när fastigheter ska spara energi. Det gäller en äldre fastighet, som den från 1982 som Hans Söderström bor i, för vilken styrelse av lekmän kommer på att injustera VVC:n?
Det handlar också om nyproduktion. Minns hur Norra Djurgårdsstaden i Stockholm skulle byggas med energisnåla fastigheter men verkligheten visade att de drog mer energi än vad som var projekterat.
Läs också:
Dokumenten visar hur prestigebyggen bommar energikraven
Hans Söderström talar också i intervjun om att innovationsnivån i branschen är låg och jag tänker att han nog har rätt i det men också att mycket skulle bli bättre om vi nyttjade potentialen i de system vi har och finjusterade och uppgraderade med tiden.
Verkligheten går inte alltid att förutse, det krävs injustering i efterhand. Injusterarna kommer att få en allt viktigare roll när systemen blir mer komplicerade och energikraven hårdare. Så injusterare, teknikexpert inom VVS eller konsult – där har ni framtiden.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen