Logga in

Pandemin spökade i ekonomin – nu förlorar 20 anställda sina jobb

Publicerad
5 sep 2024, 08:41

Flera uppdrag gick sämre än väntat och dessutom spökade en pandemieffekt i böckerna. Nu har rörfirman gått i konkurs.

På Rörfirman i Kristianstad jobbade 21 personer inklusive ägaren. Nu har företaget gått i konkurs. Advokat Niklas Sigesgård på advokatfirman Amber är konkursförvaltare och ser en kombination av omständigheter bakom det som hänt. 

Läs också:
4 tips: ”Ring runt till andra rörisar, skit i om de är konkurrenter”

Läs också:
Advokatens 8 råd vid konkurs: ”Stor skillnad mellan AB och enskild firma”

– Man har haft några entreprenader som inte har gett önskat resultat. Sedan har man haft lite efterslängar från pandemin. Företaget hade ett serviceavtal med det kommunala bostadsföretaget men när pandemin kom kunde man inte gå in och göra servicearbeten i lägenheterna och så vidare, vilket ledde till att man fick en lite för stor kostym, säger han. 

Effekterna i ekonomin blev till slut för stora för firman och den gick under. Men de anställda hade jobb att göra ända in i slutet. 

– Det fanns ett par pågående projekt och vi har försökt driva fram dem så långt som möjligt för att komma till en avlämning så att beställaren kan upphandla en ny entreprenör och slutföra jobben. Det var så långa uppdrag att det inte var realistiskt att göra klart dem fullständigt, säger Niklas Sigesgård.

Han har svårt att tro att rörelsen kommer att kunna tas över av någon annan för att leva vidare i ny regi. 

– Det ser väl inte jätteljust ut om jag ska vara ärlig. Det är ofta svårt att hitta någon som kan ta över den här typen av verksamhet. Många anställda söker sig någon annanstans rätt snabbt, för det finns fortfarande ganska stor efterfrågan på arbetskraften som sådan. Sedan är det svårt att hitta köpare till en hel verksamhet, säger han. 

Läs också:
Ägarna blev oense – sedan gick rörfirman omkull

Åren fram till pandemin gick Rörfirman i Kristianstad med en viss vinst och omsättningen var uppe i 61 miljoner 2019. Sedan sjönk den och låg på 53 miljoner 2022. Bolaget registrerades år 2005.