Logga in

Öppet expansionskärl och 4 andra lägen då du bör rekommendera avgasare

Publicerad
23 sep 2024, 05:00
| Uppdaterad
20 sep 2024

Vätskeburna system drabbas allt oftare av skadlig korrosion. En produkt som kan minska risken är avgasare. Teknikrådgivaren Rafael Ospino listar fem situationer då det är läge för en sådan installation – och varnar för en ny riskfaktor.

Text

Läs också:
Fyra tecken på att du kan ha magnetitproblem i värmesystemet

Läs också:
Quiz: Vad vet du om magnetit och andra föroreningar i vattenburna värmesystem?

Gaser försämrar värmeöverföringen från värmeavgivande ytor, förorsakar störande ljud och kan skada pumpar beroende på kavitation (snabbt bildande och sönderfall av luftbubblor i vattnet). Luft innehåller dessutom mycket syre, som är en tung orsak till korrosion.

– Därför skulle jag egentligen vilja svara att man alltid ska rekommendera avgasare, säger Rafalel Ospino.
Här ringar han in fem skarpa lägen – och varnar för en annan riskfaktor som ”seglat upp på pallplats”.

1. När systemet innehåller mycket plastledningar 

Plast släpper igenom luft. Visst, det finns rör som kallas diffusionstäta, men de borde rätteligen kallas diffusionströga. Även rör som klarar DIN 4726-normen släpper nämligen in syre motsvarande ett par – tre vattenbyten per år.

2. När expansionskärlet är öppet

Även under atmosfärtryck tar vatten upp luft. Ett öppet expansionskärl kommer att fungera som en lunga, och varje gång det fyller på systemet följer en dos luft med. 

3. När systemtrycket är högt 

Vi bygger i dag allt högre hus. Teknikhandboken rekommenderar avgasare om byggnaden är högre än 15–20 meter. Vatten under tryck kan innehålla mer luft än vatten under atmosfärtryck. Vid 3 bar tre gånger så mycket. Det gör att det inte går att avlufta bort luften, utan då krävs en avgasare. 

4. När systemet fylls på mycket

I vår studie SBUF14005 intervjuade vi de driftansvariga för de undersökta objekten. En fråga var hur mycket de fyllde på systemen. De flesta svarade ”lite grann då det behövs”. Men våra undersökningar visade på att det inte var ovanligt med att en fjärdedel till en tredjedel av systemvattnet försvann årligen. Stadsvatten innehåller mycket luft, och därigenom mycket syre. 

5. När systemet inte kan värmas ordentligt

I begynnelsen kokade man bort luften ur vattnet och det blev också dött – bakterier som kunde försura vattnet avdödades. Vår forskning tyder på att regelbunden upphettning till strax över 60 grader minskar risken för korrosion. Men sådana system hör i dag till ovanligheten, och i köldbärarsystem går det inte alls. 

Läs också:
Hur skyddar jag värmepumpen mot magnetit?

Se upp för bakterier – kolla pH

Avgasaren är ett viktigt verktyg för att minska risken för korrosion, men inte allena saliggörande. Det finns andra riskfaktorer än syre. En som seglat upp på pallplats är den mikrobiellt inducerade korrosionen, där bakterier på rörväggarna bildar frätande syror. Det finns produkter som ger ett kristallklart vatten, men många är kosmetika. De döljer symtomen, men botar inte sjukan.

Även om du har installerat en avgasare är det nödvändigt att göra en vattenanalys för att vara på den säkra sidan.

En kontroll som driftpersonalen själva enkelt kan utföra är för pH – apotek och akvarieaffärer säljer för ett par tior så kallade pH-stickor som kan visa på försurning.

Har dricksvatten fyllts på ett system och pH därefter sjunkit, är det ett av de varningstecken som bör uppmärksammas. Det tyder oftast på att bakterier börjat bryta ned de näringsämnen som alltid finns i stadsvatten till organiska syror, som sänker pH.

System som inte innehåller
aluminium rekommenderas idag hålla ett pH så nära 10 som möjligt.

VDI rekommenderar ett lägsta värde om 8,2, men redan det innebär i Sverige att en försurning inletts. All sänkning av påfyllningsvattnets pH är ett varningstecken.



Rafael Ospino