Logga in

”Ofta tittar man bara på inkommande temperatur i undercentralen”

Publicerad
24 sep 2024, 10:48

Vad är framtiden för VVC-systemen? Och vilket moment anser Hans Söderström det är som rörmokare oftast gör fel på? Allt reds ut i chefredaktörens intervju med Installatörsföretagens VVS-expert.

Vilket moment gör flest rörmokare fel på?

– Många förstår inte hur det man gör hänger ihop med vad andra gör. Man är lösningsorienterad. Men när det inte finns förutsättningar ska man säga till beställaren i stället. 

Vad kan det handla om?

– Det var ett medlemsföretag som skulle dra ledningar, som inte fick vara synliga, i golv, men det fick inte plats med någon isolering. Det blev kallt varmvatten och för varmt kallvatten. Det slutade med att de fick dra nya synliga rör i alla fall utan att få betalt för det.

Läs också:
”Flytta ut väggen om det behövs”

Vilka tekniska framsteg ser du som mest banbrytande?

– På styrsidan har stora förändringar skett. Men innovationsnivån är låg och det är svårt att få något att hända. Det finns duschar som cirkulerar vattnet men det har inte slagit igenom, solfångare har till och med gått tillbaka. 

Vad minns du för speciella ögonblick från karriären?

– Jag har varit på roliga projekt som att projektera ventilationen i Globen, men också tuffa, som när vi gjorde renrum på Huddinge sjukhus men inte fick till det. Trots att vi tog in experter gick vi bet och miljonerna tickade. Det var många sömnlösa nätter. 

Läs också:
”Det avgörande är att ändra vinkeln på påsticket”

Du är 67 år men jobbar på. Är det jobbet som är så roligt eller saknar du en hobby?

– Jag har familjen, styrelsen i bostadsrättsföreningen, uppdrag inom curlingen och sommarstället. Min fru blev faktiskt orolig helt nyligen när jag var sjuk, för det var första gången hon sett mig vila mitt på dagen. Jag har svårt att sitta still. Nej, jag fortsätter jobba för det är en jättespännande tid med klimatomställningen, att få vara med i början och bidra med erfarenhet tillsammans med andra nytänkare. 

Du studsar fram i korridorerna och på Nordbygg körde du från tidig morgon till kväll och åt bara två äpplen – var får du all energi ifrån?

– Det kommer kanske från min far som var egen företagare, men om man går in med glädje och högt engagemang och möter det hos andra blir det mycket roligare. 

Du har ju varit en flitig gäst som expert i VVS-podden. Och jag tror aldrig någonsin du varit svarslös eller tvekat. Finns det något ämne du inte behärskar?

– Ämnen jag inte har koll på? Hm … (och här blir det en konstpaus) det skulle vara den senaste utvecklingen inom styrsystem, där har det hänt mycket. Och styrning med AI. 

Vilken är den svåraste teknikfrågan?

– VVC-delen. Att få det korrekt installerat, välisolerat och injusterat. Ofta tittar man bara på inkommande temperatur i undercentralen och inte i varje stam som det borde göras.

Läs också en krönika med inspiration från den här intervjun
Ska det vara så svårt att injustera VVC:n?

Har vi VVC i framtiden eller vilket av de utmanande systemen tror du tar över?

– Cirkulation kommer vi att ha, VVC eller kanske VVCi, åtminstone i bostadshus. Men i kontorshus kanske vi inte kommer att ha varmvatten ut till tappställena utan lokal uppvärmning av duschvattnet och bara kallvatten i tvättstället. Och vi kanske inte har lika överdimensionerade system för värme och kyla utan får acceptera att innetemperaturen går upp lite en varm sommardag.

Som VVS-expert: Klarar du att göra en svanbock?

– Jag klarar en vanlig bock men inte en svanbock. Jag är bättre på att tänka ut hur något ska vara. 

Stor grabb i curling

Ålder: 67

Familj: Gift, fyra utflugna barn och ett barnbarn.

Bor: Lägenhet i Stockholmsförorten Gröndal.

Utbildning: Civilingenjörsutbildning på KTH, Maskin/Energi, inriktning uppvärmning och ventilation.

Karriär i korthet: Konsult, sedan entreprenör och konsult innan jag började på VVS-Företagen som blev Installatörsföretagen.

Aktuell: Ständigt som flitigt anlitad teknikexpert i VVS-Forum, som nu trappar ner. 

Vad är det första du gör på morgonen?

– En stadig frukost är viktig.

Ditt senaste hemmafix?

 – Vi har ett 120-årigt sommarställe, senast satte jag pärlspont i ett eftersatt rum.

Vad läser du just nu?

– Som ljudbok: ”Den du inte ser” av Marie Jungstedt

Dold talang?

– Jag byggde modellplan som liten och tävlade i nordiskt mästerskap

Hur sportar du helst?

– Spelar mycket curling och är där ”stor grabb”. Tidigare flitig joggare.