Logga in

Nibechefen om raset: ”Aldrig varit med om en så snabb svängning”

Publicerad
17 sep 2024, 08:07
| Uppdaterad
19 sep 2024

”Priskrig hotar Nibe” skriker affärstidningarnas upprepat negativa rubriker. Vi frågade Nibes Martin Forsén hur de tacklar nedgången i försäljningssiffrorna.

– Prisökningarna på gas och el efter Ukrainainvasionen skapade en enorm efterfrågan på värmepumpar. Vi såg en marknad där efterfrågan nästan var obegränsad, säger Martin Forsén, expert på värmepumpar och ansvarig för myndighetskontakter på Nibe.

EU-kommissionen agerade snabbt efter krigsutbrottet genom att prioritera minskning av beroendet av rysk gas. Det eldade på efterfrågan på energibesparande produkter, särskilt värmepumpar.

De globala leveransproblemen ställde till det och försvårade produktionen av värmepumpar. Branschen påverkades av både pandemins efterdyningar och logistiska problem från Asien.

– Vi stod inför en paradoxal situation där vi hade fulla orderböcker, man skrek efter värmepumpar och vi hade personal redo att producera men inte tillräckligt med komponenter. Dels var det brist och dels var det problem med leveranser.

Läs en tidigare intervju med Martin Forsén
Nibechefen: ”Andra förtalar våra värmepumpar!”

Sedan rasade efterfrågan. EU har inte drivit på som tidigare och den höga räntan har minskat investeringsviljan. Det har lett till nedskärningar i värmepumpsfabrikerna. Nibe har som andra aktörer sagt upp personal.  

– Jag har aldrig någon gång under alla år jag jobbat med värmepumpar varit med om en så snabb svängning.

Men kris? Nej, Martin Forsén tycker det är viktigt med perspektiv när vi talar om bistra tider.

– Vi har en lägre efterfrågan nu jämfört med toppnoteringarna, men det var efter en extrem ökning. Vi ska inte överdriva dramatiken. Går vi tillbaka några år i jämförelsen är vi faktiskt på samma nivåer i dag som vi då ansåg vara mycket bra.

Läs också:
 ”Det här ger ett bra skydd mot värmepumpsstölder”

Utvecklingen skiljer sig åt mellan olika europeiska länder. Storbritannien går exempelvis mot strömmen och har en växande marknad för värmepumpar.

I Tyskland och Polen finns bidragssystem som upprätthåller efterfrågan, men även här har marknaden sjunkit avsevärt.

Martin Forsén ser tecken på att botten är nådd och att den europeiska marknaden kanske redan börjat vända uppåt.

– Det är för tidigt att säga med säkerhet, men vi ser positiva signaler. Det ser ljusare ut, men det är fortfarande bara små indikationer.

Martin Forsén lyfter en faktor som verkar återhållande på försäljningssiffrorna. När det rådde brist och långa leveranstider gjorde många grossister stora beställningar så lagren var välfyllda. Det har bromsat nyförsäljningen, trots att produkterna fortfarande installeras.

I dag kan installatörerna lätt få tag på värmepumpar och marknaden är långt ifrån död, även om bostadsbyggande tvärbromsat i det höga ränteläget.

Framtiden för värmepumpar då? Martin Forsén är tvärsäker:

– Alla är fortfarande helt övertygade om att den gröna omställningen måste ske, och ingen hymlar längre med att det är värmepumpar vi behöver för det. Det är ingen tvekan om riktningen – det handlar bara om att det går långsammare än vi först trodde.