Logga in

Knepigt PEM-slangbyte i krypgrunden: ”Vi var på väg att ge upp”

Publicerad
2 sep 2024, 05:52

Jobb i krypgrund kan vara vidrigt, krångligt och klaustrofobiskt – men många gånger också bra. Det tycker VVS-montören Leo Johansson som nyligen fick åka ut och byta en trasig PEM-slang under en sommarstuga.

Leo Johansson. Foto: Privat

Ta ett djupt andetag och håll klaustrofobin borta. När det står krypgrundsarbete på jobbschemat är det bara att stålsätta sig och kravla in under huset, menar Leo Johansson på Sveaborg VVS i Gävle. Tillsammans med lärlingen Lukas Roeger (som tidigare i år blev guldmedaljör i Yrkes-SM) åkte han ut till en kund där den inkommande vattenledningen behövde bytas.

Tips från leo
Knyt fast verktygen i benen och sex andra tips från krypgrundsveteranen

Mer tufft jobb
”Man får inte släppa taget, det är bara att mata upp pumpen”

– Det hade gått hål i en PEM-slang, och det är inte så vanligt, men det var en sommarbostad, säkert en gammal frysskada.

Leo Johansson har själv gjort ett femtiotal krypgrundsarbeten men det här var Lukas Roegers första, Leo tyckte det var dags.

– Han var väl inte så imponerad, haha, men han gjorde det bra.

Ibland har VVS-montörerna tur och det är lite rymligare under ett hus, men i det här fallet var det trångt. Entrén var bara en liten jordkällare och sedan behövde Lucas Roeger ta sig ännu längre in under huset, där var det bara en lucka som han först fick knacka upp och ta sig in under. Det dammade ordentligt och skyddsmask var nödvändigt.

– Vi fick skotta oss fram med spade och var på väg att ge upp, men lyckades till slut gräva en meter ner och kunde trycka in en ny slang i sista sekund.

Kunden kom därmed billigt undan när VVS-montörerna kunde fixa problemet under huset och slapp gräva sig in utifrån.

– De blev ju jätteglada så klart, det hade kostat närmare 50 000–100 000 att gräva in en ny, men nu blev det en avsevärt lägre kostnad.

Leo Johansson tycker att det är en stor fördel om kunderna är hemma när de gör krypgrundsjobb. Annars kan det vara så att när fakturan kommer ifrågasätter kunderna hur det kunde ta åtta timmar att dra ett rör, men då har de inte sett allting runt omkring, menar han.

– Vi är ju trollkarlar. Folk säger: ”Det där löser de” och så får man bara åla sig in där.

Leo Johansson upplever inte krypgrundsjobben som särskilt riskfyllda. 

– Det är mest att det är obehagligt att krypa där. De värsta fallen är när man bara kan kravla sig fram, då är det ju vidrigt. Det blir värre och värre med åren. Förr, när jag började med det här, då var det absolut inga problem. Men nu, det är inte så roligt att få panik när man väl är fem, sex eller till och med tio meter in under huset. Då undrar jag vad jag håller på med.

Läs också:
”Jag står hellre på röda mattan än i en skitig krypgrund”

Han minns ett av de värsta jobben han har varit med om där de skulle dra in avlopp i en fastighet där det bara fanns en förbränningstoalett. Han hade heldräkt på sig, kröp in och det var så trångt att det gick inte att vända. Underlaget bestod mest av vassa stenar. Och han har sett sin beskärda del av råttskelett och spindlar.

Nä, hasa runt i krypgrunder är inte de mest glamorösa jobben, konstaterar Leo Johansson.

– Men nu berättar jag ju om de mest extrema, många av de där jobben är faktiskt bra.