Logga in

”Kanske inte det smartaste beslutet Boverket fattat”

Publicerad
23 sep 2024, 05:00

Byggskadeexperten Peter Bratt ser brister med Boverkets försök att kvalitetssäkra installationer. Han har förslag på en enkel komplettering som skulle minska risken för skador och fel för alla parter.

Fotograferar alla jobb:
”Jag vill inte ha samma bekymmer som min farsa har haft”

Ojämn nivå
Egenkontroller: ”Ibland bara en ’check’ på att saker sitter på plats – inte att det är rätt gjort”

Kravet på egenkontroller och kvalitetsintyg, som inrättades för 15 år sedan, var ett steg på vägen mot bättre installationer och färre vattenskador 

– Men ser man på det i efterhand var kanske inte enbart egenkontroller det smartaste beslutet som Boverket har fattat. Entreprenörernas egna intyg stämmer tyvärr inte alltid överens med sanningen och gör de inte det är det svårt att upptäcka bristerna innan skadan är skedd, säger Peter Bratt, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Till exempel utförs det fortfarande, trots 30 års diskussioner, många dåliga anslutningar mellan golvbrunn och tätskikt på grund av ren okunskap, förklarar han.

”Nästan alla entreprenörer har en smart mobil som gör det enkelt att fota hur installationen ser ut innan keramiken eller naturstenen monteras …”


Krav på oberoende våtrumsbesiktningar av vvs och tätskikt innan keramiken monteras, som bland annat besiktaren Philip Dellgren föreslår, skulle såklart göra skillnad, men kravet kan vara svårt att ställa, anser Peter Bratt

Läs också:
Besiktaren: ”Oberoende våtrumsbesiktningar borde göras innan kakel och klinkers läggs på”

 – Många byggherrar beställer flera hundra badrum per år och då kan det bli svårt att kalla in en oberoende besiktningsman vid varje tillfälle utan att försena byggprocessen. Däremot har nästan alla entreprenörer en smart mobil som gör det enkelt att fota hur installationen ser ut innan keramiken eller naturstenen monteras, så att man slipper åka ut och kontrollera på plats, vilket är bra även för miljön, säger han och fortsätter:

–Måste man ta bilder på arbetet som man har utfört tror jag att nivån på slutresultatet kommer att höjas avsevärt. Allt som man sätter ljuset på blir bättre. 

”Alla, från beställare, byggherrar, till försäkringsbolag, branschorganisationer och slutkunder har ett gemensamt intresse i att det blir ett nästa steg i kvalitetsdokumentens utformning.”

Skulle det exempelvis ställas krav på att man tog bilder på golvbrunnen med ett litet vattenpass ovanpå och innan klämringen sätts dit skulle många misstag kunna upptäckas i tid.

Lista:
Här är de vanligaste nedslagen i branschorganisationernas våtrumskontroller

 – Det tar inte ens en minut att ta en bild. Alla, från beställare, byggherrar, till försäkringsbolag, branschorganisationer och slutkunder har ett gemensamt intresse i att det blir ett nästa steg i kvalitetsdokumentens utformning.