Logga in

”Jag vill inte ha samma bekymmer som min farsa har haft”

Publicerad
23 sep 2024, 05:00

Alla VVS-montörer på BB Rör följer noggranna moment i tre led vid badrumsjobb. Vd:n Boris Jankovic minns hur situationen var för hans pappa, som inte hade samma möjligheter. Här är företagets rutiner för att kvalitetssäkra jobben.

Byggskadeexperten:
”Kanske inte det smartaste beslutet Boverket fattat”

VVS-teknikexperten:
Egenkontroller: ”Ibland bara en ’check’ på att saker sitter på plats – inte att det är rätt gjort”

Egenkontroller, dokumentation och intyg är A och O för BB Rör som ofta arbetar med lyxiga badrum, dyra material och krävande kunder. 

– När jag var ung och jobbade med farsan såg jag hur mycket problem han hade med att få betalt för saker han gjort men som han inte kunde bevisa. Då tänkte jag att så vill jag aldrig ha det. Nu filmar och fotar vi alla jobb för att kunna bevisa vad vi gjort och för att kunna vara tydliga mot kunderna, säger Boris Jankovic.

I varje servicebil finns en pärm med mallar för egenkontrollen som ska checkas av till punkt och pricka. Säker Vatten-dokumentationen görs digitalt med hjälp av deras plattform “som är bra”.

– Vi gör också okulär besiktning av alla jobb, eftersom det kan komma nya regler som jag kanske inte snappat upp är det bra att andra kontrollerar mig, säger han.

”Det är ett jättebra underlag när jag ska skriva fakturor och kan se exakt vad som gjorts och vilket material som gått åt. Vi kan också bevisa att vi har gjort jobbet korrekt om det skulle bli problem, som stopp, i efterhand.”

Alla montörer fotar eller filmar före, under och efter att jobbet är klart.  Skador som redan finns, som repor och annat, dokumenteras och det blir också tydligt hur det ser ut i badrummet när de kommer, om de måste rensa och skydda golv och badrumsmöbler innan de sätter igång. Bilderna och filmerna lagras på Icloud.

– Det är ett jättebra underlag när jag ska skriva fakturor och kan se exakt vad som gjorts och vilket material som gått åt. Vi kan också bevisa att vi har gjort jobbet korrekt om det skulle bli problem, som stopp, i efterhand.

 ”Alla kan göra snygga jobb, det är bara smink, men när det gäller att göra som man ska är det frågetecken.”

Krav-krock
Tre skäl till att för stora toleranser är ett elände för rörsidan

När Boris Jankovic ordnade en frågestund för sina följare på Instagram visade det sig att få är lika noggranna.

– Ljudöverföringen – att ha gummibelägg  under metallbandet för avloppsröret –  och spolning av spillvatten- och tappvattenrör var det exempelvis inte många som brydde sig om.  Alla kan göra snygga jobb, det är bara smink, men när det gäller att göra som man ska är det frågetecken. Slarvar man med tätheten och provtryckningsprotokollen blir det katastrofala följder. Jag kanske är överdrivet noggrann men jag vill inte ha bekymmer