Logga in

”Jag rekommenderar alla med gamla rör att göra en diskmedelsbomb i månaden”

Publicerad
10 sep 2024, 14:32

Hon hjälper gärna besvärade kunder med stopp i avloppet, har inga problem med att tråckla in sig själv under en diskbänk och ser många paralleller mellan sitt ex-yrke florist och VVS-montör. Möt Sandra Stockhaus, 26 år, på Bravida i Kiruna.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag är VVS-montör på Bravida i Kiruna och jobbar både med entreprenad och service. Hela staden håller ju på att flytta så alla jobbar mer eller mindre med det, men just nu är jag på bygget av Elite Hotel i nya centrum. 

fler snabba frågor
Hemmafixaren ville ha godkänt: ”Han hade dragit PEM-slang till både tappvattnet och värmesystemet”

Lapporten.

Vad jobbar du helst med?

– Avloppsstopp är roligt. Det är inte alltid jättemysigt såklart, men de man hjälper blir alltid lika glada. Att anmäla en sådan grej är jobbigt och man är med och gör situationen till det bästa. Här uppe är det många gamla avlopp så jag rekommenderar alla att göra en diskmedelsbomb i månaden. Man tar så varmt vatten som möjligt från kranen, blandar med jättemycket diskmedel och häller ner i avloppet. Det rensar upp.

Läs också:
Monstret i avloppet: ”Ingen ville kännas vid det”

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Jag och en kollega fick åka på ett avlopp som hade gått sönder på sjukhuset. Det var skit på golvet överallt och sjukhusavlopp är ju inte det trevligaste.

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Tja, det är väl när jag har råkat glömma att dra åt en klämringskoppling och så har jag blivit dyblöt. Vintertid är det inte jätteskönt, eftersom det är kallt här.

Dvärgtaxen Gurkan.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Jag umgås med min sambo Oliver, går ut med min dvärgtax Gurkan och så jobbar jag extra som nagelteknolog. Jag gillar också att sticka och fotografera.

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Jag har precis börjat på balett som är bättre träning än vad de flesta tror.

Hur löser du jobb i trånga utrymmen?

– Ibland kryper hela jag in under en diskbänk, jag brukar få höra: ”Men hur jobbar du?”, haha. Men sedan är jag också skyddsombud och tycker att om man jobbar till exempel i en krypgrund är det viktigt att ha en kollega på plats eller telefonkontakt i fall något skulle hända. Det finns mycket regler när det kommer till krypgrunder som många inte följer.

Läs också:
Hur bra är ni på att ta fram riskbedömningar för krypgrundsarbete?

Sandra har yrkesväxlat från florist till VVS-montör.

Vad stör du dig på?

– Inte så mycket. Jag har bytt yrke från från florist till VVS-montör och jag tycker att den här branschen är fantastisk. Tvärtemot mot vad många andra tjejer kanske anser, så tycker jag personligen att det är underbart att jobba med enbart män. Inget tjafs och inget skitsnack.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Bahcos bocknyckel. Många gillar Fromax, men jag tycker att Bahco är mer ergonomisk, jag tror att den är bättre för tjejer för den blir lite kurvad i händerna.

Sandra visar upp sina VVS-jobb på Tiktok-kontot @stockhauss.

Bocka eller pressdelar?

– Bocka alla dar i veckan, pressdelar är skitfult. 

Hur tätar du rörkopplingar

– Oftast med gängtejp men på större dimensioner blir det lin och linolja. Där funkar också locherpastan.

Vad snackas det om i branschen nu? 

– Jag är dels med i en MB-grupp och så är jag skyddsombud. På de mötena pratar vi mycket om att det är väldigt jobbigt på vissa platser i landet där det inte finns arbete. Här uppe har det funnits jobb och kommer att finnas många år framöver. Vi pratar också om löner. Kollar man procentuellt har de inte stigit med inflationen och saker och ting har blivit dyrare. Vi har ändå bra betalt här uppe, men lönen för tio år sedan räckte till mer än vad lönen gör i dag.

den här kollegan är av en annan åsikt
”Jag tycker inte att press blir så fult som många säger”

Norrsken.

Vilket är det mest minnesvärda VVS-jobb du gjort?

– Många jobb hos pensionärer är minnesvärda för de blir så extremt glada och frågar nästan alltid om man vill ha kaffe eller fika. Av en tant fick jag en stickling av en porslinsblomma, och den har blivit så fin hemma hos mig nu. Det är ju sånt man lägger på minnet, när man blir extremt uppskattad.

Dold talang?

– Jag är mångsysslare och konstnärlig. Jag tycker det är kul att utbilda mig, jag är florist, egenlärd fotograf, nagelteknolog och VVS-montör. Rörmokare är ett konstnärligt yrke, många tror att florist och VVS-montör ligger långt ifrån varandra som yrken, men i slutändan vill kunden ha ett snyggt resultat oavsett om det är blommor eller rör.

Första du gör på morgonen?

– Försöker döda väckarklockan.

Melodi- eller rockfestival?

– Melodifestival.

Bästa musiken att jobba till?

– Just nu är det klassisk balett, P3 Dokumentär, norsk musik och svenska gamla klassiker. Och så Hooja. Det är typ ett måste här uppe. På sommaren Sommar i P1. Men jag pratar också gärna i telefon med mamma och pappa som bor i Stockholm.

Dekorplast på fula gamla kakelplattor.

Senaste hemmafix?

– Snabbrenoverat köket. Jag har täckt gamla fula kakelplattor i mitt kök med 3 millimeters plyfaskivor med dekorplast ovanpå. Snickare får säga vad de vill, men det blev snyggt.

Vilken kollega vill du hylla?

– Jag vill egentligen hylla alla, men två vill jag hylla extra mycket: Antti och Ole som båda har varit mina handledare. De har alltid ställt upp och är som vandrande teknikhandböcker. Sedan så vill jag också hylla min chef Kimmen som ser till att vi jobbar säkert och att alla har det bra.

Vad läser du helst i VVS-Forum?

– Det är kul att se vad som försiggår i VVS-branschen, hur kolleger i landet har det.

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– Antingen nåt med vilt eller tapas.