Logga in

”Jag glömde stänga av påfyllningen av expansionskärlet på en fredag”

Publicerad
25 sep 2024, 05:00

Han gillar service för omväxlingen, ligger bakom en succévideo på Tiktok, drar gärna en ”gubbvits” och är statist i en ny svensk film. Möt Jörgen Lind, 56, på Johanssons Rör i Luleå.

Mör Sandra Stockhaus:
”Jag rekommenderar alla med gamla rör att göra en diskmedelsbomb i månaden”

Möt Gustav Theander Gransten:
”Det digitala i jobbet har blivit för mycket”

Vad jobbar du med just nu?

— I dag har jag tömt en 500-liters förrådsberedare med mantel och värmepumpar runt om som står för värmen. Den ska demonteras och bytas ut mot en ny eftersom det har rostat hål under den. Det var inga problem att tömma den när jag väl hade hittat avtappningen.

Vad jobbar du helst med?

– Helst varierat, men jag har ingen direkt favorit, därför gillar jag service. Jag är inte mycket för byggen, jag börjar bli för gammal för det. Med service får man träffa mycket folk, göra varierande småjobb, som att byta blandare och rensa avlopp, och ibland något större jobb som i dag, men det är inte så vanligt.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Det måste vara äckliga lägenheter, det har man sett ett par stycken. Och när boende har använt toaletter som skruvats loss och ställts i hallen under renovering, men det har ju varit personer med funktionsnedsättning. Rensa bajs som runnit ut på badrumsgolvet när det är stopp är också lite småäckligt.

Lite välbehövlig stretchning med vovven på golvet. Foto: privat

Bjud på ett misstag du har gjort …

– Det största jag gjort är i en skola, som tur är finns den inte kvar. Det var på en fredag och vi skulle fylla upp ett öppet värmesystem med ett öppet expansionskärl. Jag glömde att stänga av påfyllningen så det stod och rann. Som tur var kom någon till skolan på lördagen som märkte det och de lyckades fixa det så det blev ingen vattenskada. En annan sak jag ångrar är att jag inte bytte jobb tidigare eftersom jag inte trivdes på mitt förra jobb.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Jag brukar ta en kvarting whisky. (Tystnad) Nej, jag skojade. Jag ser på tv, går ut med hundarna och försöker stretcha lite. Jag har lite ont i rygg och annat och försöker träna lite försiktigt hemma men prylarna står mest och samlar damm.

Filmerna på Youtube, när han mekar med hojen och pratar svengelska, blev ingen dundersuccé. Foto: privat

På Tiktok – som ”Jögge the fixer” – har du gjort succé med filmer som ”Läx om the mäck”. Varför hänger du där?

– Jag började lite med Youtube och pratade svengelska när jag fixade med att byta kolvar på min 125:a, men jag skrattade mest själv och fick ingen större respons. En dag när vi hade köpt med oss mat hem, jag från McDonalds och min dotter åt sushi, så lurade hon mig att doppa pommes i wasabin och sa att det var jättegott. Vi gjorde en film av det och la ut  på Tiktok och det blev massor av likes. Det är konstigt. Jag fortsatte lägga ut filmer på lite mackor och annat och på något jobb men har lugnat mig lite nu. Fantasin börjar ta slut.

Tränar du mer än hemma?

– I går körde jag lite intervaller i skogen så jag har lite träningsvärk.

Hur tätar du rörkopplingar?

– Med lin och locherpasta. Sällan med gängtejp.

Vad stör du dig på?

–  Förutom dåliga chefer så irriterar jag mej på onödigt gnäll om småsaker. Men det händer väldigt sällan numera. Dåliga chefer och mycket gnäll på allt och alla var det på det förra företaget där jag jobbat i 29 år. Men som tur är så var arbetskompisarna de bästa man kunde ha. Johanssons rör är bra, där trivs jag med ledning och kollegor.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Det är väl röravskäraren, lilla polygripen, pressverktyg och bockverktyg, men jag bockar inte så ofta.

Vad gör du om kunden står bredvid när du jobbar?

– Ber den fara åt skogen!  Ha ha, nej jag pratar med kunderna om jag inte behöver fokusera på att mäta eller något sådant. Man vänjer sig vid det när man jobbar mycket med privatkunder. Det är inget att irritera sig på. Men om någon bryr sig om vad jag gör och varför och tycker att jag gör fel så kan jag fräsa till. Det händer inte ofta.

Vilket är det dummaste hemmafix du har sett?

– Jag har inte sett så mycket sådant. För länge sedan var jag i en sommarstuga där de hade dragit trädgårdsslang och kopplat på en kran i ett uthus. Det var inte så dumt egentligen för det funkade och var tätt men det fanns ingen matning så jag bytte kran och fixade en bättre koppling.

Ordning i bilen är bra. Särskilt om man behöver låna ut bilen till en kollega. Foto: privat

Hur håller du ordning i bilen?

– Jag sätter tillbaka grejerna där jag tar dem. Jag har hyfsad ordning i bilen men just nu är det massa skräp i den som ska kastas. Alla bilar på företaget har samma inredning med fack för kopplingar och annat så att vi ska kunna låna bil av varandra om det behövs. Sedan har man ju lite olika prylar förstås.

Har du varit rädd på något jobb du har gjort? 

– Nej, inte direkt. En gång skulle jag kolla en blandare i knarkarkvart. Det var en ganska knepig person men inget hotfullt alls.

Dold talang?

– Det dyker upp dåliga gubbskämt i mitt huvud med jämna mellanrum, som är så dåliga att de blir roliga. Det här är ingen talang direkt, men jag var statist i förra veckan för första gången. De spelar in nya Bert-filmen här i staden.

Första du gör på morgonen?

– Vaknar, stiger upp, tar en ABCD-vitamindrink, en ingefärsshot och ett ägg. Jag skulle vilja gå ner i vikt lite men det är svårt att inte äta när man är hungrig.

Bästa musiken att jobba till?

– Jag lyssnar på Rix Morronzoo i bilen på väg till jobbet. De brukar ha en ordfrågelek som jag brukar vara med på, men jag ringer inte in och svarar.

Laxmackan – känd från Tiktok. Foto: privat

Vilken kollega vill du hylla?

– Jag kommer inte på någon.

Möt Dennis Ljungblad
”cc60 ser ut som en hjulbent cowboy”

Vad läser du helst i VVS-Forum?

– Jag läser den sällan men om jag dyker på den skummar jag mest igenom den.

Vad bjuder du på när du får ­middagsgäster? Blir det “Läx on the mäck”?

– Det är mest frun som lagar. På sommaren blir det mest grillat med sallad och hasselbackspotatis.