Logga in

Hur bra är ni på att ta fram riskbedömningar för krypgrundsarbete?

Publicerad
2 sep 2024, 05:00
| Uppdaterad
30 aug 2024

Många VVS-montörer måste jobba i extremt trånga miljöer – men hur ser riskbedömningen ut för den typen av arbete? Här går arbetsmiljöexperten Rickard Lindberg igenom fem saker som är bra att tänka på vid jobb i krypgrund. 

Rickard Lindberg är arbetsmiljöexpert på Installatörsföretagen och möter ofta VVS-montörer som behöver jobba på besvärliga platser, exempelvis krypgrunder. Hans bedömning är att många arbetsgivare är dåliga på att göra riskbedömningar.

mer om krypgrunder
Knepigt PEM-slangbyte i krypgrunden: ”Vi var på väg att ge upp”

fler tips
Knyt fast verktygen i benen och sex andra tips från krypgrundsveteranen

– De skruvar på sig när jag frågar, för de har ofta inte gjort någon. Men det finns så många vinster med att ta fram en bra riskbedömning för arbete i krypgrund, så att montörerna inte bara behöver stå där och lösa det på plats, säger Rickard Lindberg.

Dessutom kräver också Arbetsmiljöverket en riskbedömning, en god planering och att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att underlätta arbetet i exempelvis krypgrunder. 

Här är Rickard Lindbergs bästa råd inför krypgrundsarbeten.

1. Bra frågor att ställa i en riskbedömning.

Innan man ålar sig in måste man börja med att titta. Och arbetsgivaren bör i sin riskbedömning ställa sig frågor som: Hur högt i tak är det? Vilka förhållande råder? Vilken typ av belysning behöver vi? Vad är det för mikrobiologi? Behövs skyddsutrustning? Vilka risker finns det? Vad är det för ergonomi? Finns det risk för skärskador och att VVS-montören fastnar? Får vi in materialet? Finns det syre så att det räcker.

Kanske kan man underlätta arbetet genom att vara två. Arbetsgivaren bör också respektera om montören har klaustrofobi.

2. Byggherrens ansvar tydligare framöver

Rickard Lindberg anser att byggherrar, projektörer och arkitekter borde ta mycket större ansvar när man bygger hus och se till att alla utrymmen, även krypgrunder, är tillgängliga för service, underhåll och reparationer.

– Tittar man på dagens regler, och det blir tydligare från årsskiftet, så har arkitekten och byggaherren har ett ansvar för det framtida brukandet. Men om man nu skulle börja bygga med ståhöjd i krypgrunder skulle det bli extremt dyrt. Tittar man på det historiskt så kommer inte de här jobben att försvinna. 

3. Se till att ha en bra relation till kunden. 

Tidsåtgången ska inte jämföras med en vanlig installation. Men man har ju betalt för det.

4. Var noga med hygienen

Det gäller före, efter och under. Det är mycket biologi i vissa utrymmen. Kanske behöver man ventilera utrymmet. Vad är det för jordmån? Det är extremt ovanligt men svavelväte förekommer. Om det luktar jättekonstigt – fundera på varför.

Läs också:
Tyngre och tyngre: ”Nya WC-stolar har blivit ett arbetsmiljöproblem”

5.  Vad händer om man skadar sig under krypgrundsarbete? 

Skulle det vara så att man skär upp benet eller att man fastnar gäller de allmänna sjukreglerna. Försäkringskassan kollar bara på skadan och bedömer inte om arbetsplatsen var svårtillgänglig. Däremot ställer kanske Arbetsmiljöverket, när de får in skadan, frågan hur arbetsgivaren har tänkt, vilket kan leda till en åtalsprövan om man kommer fram till att det inte funnits någon riskbedömning. 

– Har en anställd fått en infektion till exempel tror jag inte Arbetsmijöverket är främmande för att driva ett sådant ärende, säger Rickard Lindberg.