Logga in

Fyra risker med att använda AI

Publicerad
30 sep 2024, 05:00
| Uppdaterad
26 sep 2024

Möjligheterna för VVS-montörer är omöjliga att överblicka. Men det finns naturligtvis också risker med AI. 

Jan Kohvakka är innovationsledare på Incoord, ett företag som sysslar med teknikkonsultation inom byggbranschen. Han har mängder med tips om hur man kan utnyttja AI – men vet också vad man bör se upp med.

Läs också:
”Ställ frågor till AI om manualer, förordningar och lagar och normer”

Läs också:
AI för VVS-företagare: Skapa superkollegor som hjälper dig

1. Granska uppgifter

AI kan komma med faktafel. Granska uppgifter den lämnar för att vara helt säker på att det blivit rätt.

2. AI – en skvallerbytta?

En annan, lite mer diffus risk är frågan om huruvida den håller allt för sig själv. Svaret är: Var inte så säker på det. Var medveten om risken om du lämnar över känsliga uppgifter om ditt företag eller projekt du jobbar med.

Jan Kohvakka är innovationsledare på Incoord, en konsult inom byggbranschen. Foto: Privat.

– Det där är en jätteviktig fråga och tyvärr är sanningen lite läskig. Generellt så får man betrakta allting man skickar ut i molnet är sådant som någon annan skulle kunna komma åt. Det är ett lite tråkigt svar, men är du lite osäker så skicka inte in uppgifterna till chatten för man vet inte, säger Jan Kohvakka.

3. Risk att bli hackad

– När något blir populärt så blir det också hackningsbart, det bör man ha med sig. Det kommer säkert dyka upp svagheter även med det här systemet. 

4. Bli inte en copyright-skurk

En annan fråga är copyright, har man en PDF med branschregler eller AMA eller något annat som man laddar upp för att ställa frågor om så finns ju risker att man bidrar till copyrighbrott på det sättet. Det är verkligen en gråzon just nu. Modellerna som har tränats på allt som finns på nätet har garanterat tagit in mycket som är copyrightskyddad och som de egentligen inte får träna på, säger han.

Ovanstående är en verklig risk. Det har redan hänt att upphovsrättsinnehavare i USA stämt AI-företag för att de använt deras material utan lov.

Trots allt är Jan Kohvakka säker på att teknologin kommer att påverka produktiviteten i hela byggbranschen globalt. Exakt hur? Det svaret dröjer. Själv är han fortfarande ute på vad han beskriver som en upptäcktsfärd bland de här teknikerna. 

– Det här kommer att påverka de flesta branscher, även på bygget. Mycket sitter i huvudet. Hur går man från ett tillstånd som varat så länge till nuet, med en sådan här teknologi vid våra fingerspetsar? Hur tar man till sig det? Nästan 70 procent av alla yrken kommer att jobba tillsammans med AI. Vi är väldigt tidigt i den här lärkurvan men det har redan hänt väldigt mycket. Man måste börja förbereda sig på hur man ska hantera det här.