Logga in

”Fortsatt kämpigt där ute” – men firmorna hittar inte montörer

Publicerad
30 sep 2024, 08:45

Kräftgången för installationsbranschen fortsätter under resten av året. Men nästa år bryts utvecklingen och investeringarna ökar igen, enligt IN:s färska konjunkturrapport. 

Lågkonjunkturen, de höga räntorna och stegrade materialpriser har slagit till en hård broms i det svenska byggandet. Samtidigt håller hushållen hårdare i pengarna och skjuter upp renoveringar. De tuffa tiderna håller i sig ett tag till, enligt Installatörsföretagens rapport “Installationstrender” om marknadsläget hösten 2024. 

Läs också:
Konjunkturen, orderingång, fakturor – det här vill VVS:arna ha råd om

Läs också:
”Det är ingen tvekan om att vi kommer att ha färre jobb framöver”

Prognosen är att investeringarna i byggbranschen och underhåll kommer att fortsätta vara låga de kommande månaderna. Totalt sett väntas siffrorna hamna på samma nivå för helåret 2024 som 2023. 

Men nästa år ljusnar det. Investeringarna i el- och VVS-installationer väntas öka med tre procent i form av att mer pengar läggs både på byggande och underhåll.

Erik Karlsson är företagsrådgivare på IN. Han påpekar att ökningen sker från väldigt låga nivåer.

– Det ska vi ha med oss även om det är väldigt positivt och ser ut att vända till rätt riktning. Generellt är det fortsatt kämpigt där ute, säger han.

Utvecklingen skiljer sig åt mellan olika delar av landet. Stockholm blir motorn i ökningen där ventilation går framåt åtta procent medan VS- och elinstallationer ökar med sex procent. I region Norrland och Mellansverige är prognosen istället att det blir en mycket svag ökning. Norrland är lite omvända världen då prognosen för det här året är att ventilation växer med nio procent och el och VS med 4–5 procent men att tillväxten i det närmaste stannar av efter årsskiftet. 

Mellan- och Sydsverige samt Skåne är regioner där investeringarna visar på minus i de flesta kategorier när 2024 sammanfattas, men IN bedömer att nedgången bryts under 2025. 

Det ekonomiska läget i landet som påverkar installatörerna så kraftigt är under förändring. BNP-kurvan börjar peka uppåt igen. Riksbanken är redan igång med räntesänkningar som med all sannolikhet fortsätter framöver. Inflationen har pressats ned under målet på två procent. Enligt rapporten väntas den svenska tillväxten utvecklas klart starkare än Euroområdets framöver. 

Men efter fjolårets ras i byggandet ligger investeringarna i bostadssektorn klart lägre än de senaste åren. Även efter räntesänkningarna bedöms det ta tid innan branschen har återhämtat sig, skriver IN i rapporten. Samtidigt verkar svackan inte ha blivit så djup och långvarig som fruktat.

– I oktober i fjol hade Boverket en prognos om 27 000 påbörjade bostäder för 2023 och cirka 19 500 för 2024, jättelåga siffror. Redan vid deras prognos i våras såg vi betydligt bättre förväntningar, de preliminära siffrorna för 2023 var då 32 000 bostäder och för 2024 var de 27 000. Det är fortfarande väldigt få bostäder utifrån samhällsbehovet men betydligt bättre än de svarta prognoser vi hade, säger Erik Karlsson.

Trots att många installatörer har det tufft just nu så visar sammanställningen av marknadsläget i höst att det fortfarande är svårt för arbetsgivarna att hitta rätt personal. IN har gjort intervjuer med en stor mängd företag där sex av tio inom elinstallation svarar att det är “mycket svårt” att rekrytera montörer. Det är faktiskt fler firmor nu än för sex månader sedan, vilket ses som ett tecken på att företagen redan nu fått mer att göra. Bara knappt en av tio tycker att det är enkelt att hitta elinstallatörer att anställa.

Även inom VS svarar sex av tio att det är mycket svårt att rekrytera montörer medan drygt en av tio inte har några svårigheter med det. 

Läs också:
Konkurserna ökar i VVS-branschen: ”Betydligt fler frågor om arbetsbrist”

Ventilationsfirmorna har störst problem att rekrytera. Nästan åtta av tio har mycket svårt att hitta montörer och bara sju procent svarar att det inte är svårt. Det är en stor förändring jämfört med i våras. Då tyckte ”bara” fyra av tio att det var mycket svårt att montera montörer.

– Jag vågar faktiskt inte ge något definitivt svar på varför det är så men den största positiva förändringen i prognosen är faktiskt för ventilation så det kanske är bättre tryck där ute, säger Erik Karlsson.