Logga in

För långt kondensrör i luftvärmepumpen ledde till fuktskador

Publicerad
12 sep 2024, 08:52

Ett installationsfel i luftvärmepumpen orsakade fuktskador i villan. Men installatören såg inga problem med rördragningen och sa att kunden valt placeringen. Arn fick säga sitt i tvisten.

Kylteknikern:
”Det finns de som i princip bara slänger in värmepumparna”

Läs också:
Kylteknikerns 10 tips vid installation av luft/luftvärmepump

2021 köpte villaägaren en luftvärmepump av ett företag som lät en underleverantör stå för installationen. Ett år efter installationen upptäckte villaägaren  fuktskador på golv och tak som visade sig bero på att kondensslangen var för lång och hade täppts igen mot utsidan av huset. Vattnet kunde därför inte rinna ut som det skulle.

När villaägaren blev nekad ersättning från försäkringsbolaget på grund av att skadorna berodde på ett installationsfel vände hon sig till leverantören och underleverantören med sitt ersättningsanspråk – 18 000 kronor för att renovera tak och golv.

När ingen av parterna ville ta på sig ansvaret vände sig kunden till Arn.

Att dra ca 4 meter rör inomhus med tillräckligt bra fall är tillåtet och kan inte skapa något problem”, svarar installatören och påpekar att kunden själv hade bestämt placeringen. Dessutom borde hon, enligt installatören, ha låtit serva luftvärmepumpen.

Tvist i Arn:
”Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom”

Vad beslutade Arn?

Kunden har genom de bilder hon skickat bevisat att den installation som gjordes av värmepumpen våren 2021 var felaktig även om det dröjde tills felet visade sig. Det framgår tydligt att kondensröret är för långt och igentäppt mot stenplattan utomhus så att kondensen inte har kunnat rinna ut”, konstaterar nämnden som beslutar att parterna ska betala 18 000 plus moms till kunden och solidariskt dela på kostnaden.