Logga in

”En del rörmokare är ganska konservativa och tycker att man ska skruva, men de flesta gillar limmet”

Publicerad
16 sep 2024, 05:00

EB Solution AB har tagit fram ett adaptersystem med limning för att förhindra vattenskador i badrum. Därmed slipper man att borra i tätskikt.

EB Solution AB startade 2007 och har tagit fram ett adaptersystem för att förhindra vattenskador i badrum.

Företaget limmar upp adaptern på kaklet och i den skruvar de sedan exempelvis ett blandarfäste. Därmed slipper man att borra i tätskikt.

VVS-Forums rubrik när vi skrev om företaget för tre år sedan – ”Vi kan limma allt i ett badrum utom handfatet” – gäller fortfarande.

I stället för att borra hål i kakel och fuktspärrar i badrummet kan exempelvis handdukskrokar, blandarfästen och duschkorgar limmas upp. Produkterna tillverkas och lagerhålls i Sverige. Kunderna är ofta kommunala bostadsbolag, bygg- och VVS-företag.

Metoden är snabbare än traditionell borrning och enligt EB Solution förebygger den även vattenskador.

Fredrik Edlander är nu vd för bolaget i Partille. Han menar att de i princip inte har några konkurrenter, bara ett annat företag som limmar åt konsumenter.

Hur går affärerna?

– Det rullar på, men vi har ju följt med konjunkturen. Det blev helt stopp i nyproduktion av bostäder ett tag, men behovet är ju kvar så vi sitter lugnt i båten. Nu börjar produktionen komma i gång igen och vi har fått flera förfrågningar, säger han.

Vad är det för sorts lim?

– Det är ett snabbhärdande tvåkomponentslim från Henkel, som är silikonbaserat. Efter cirka 30 minuter har limmet härdat och adaptern är då redo att belastas. Limmet får även användas i Svanen-märkta fastigheter. 

Finns det inga nackdelar med att limma?

– Limmet är ett industrilim med otroligt hög kvalitet, så det är hållbart. En del rörmokare är ganska konservativa och tycker att man ska skruva, men de flesta gillar limmet för att jobbet går snabbare, säger Fredrik Edlander.

FAKTA/EB SOLUTION

Omsättning: Cirka 2,7 miljoner kronor (2023).

Affärsidé: Limma istället för att borra i våtrum.

Antal anställda: 2

Säte: Partille.