Logga in

Egenkontroller: ”Ibland bara en ’check’ på att saker sitter på plats – inte att det är rätt gjort”

Publicerad
23 sep 2024, 05:00

Digitala verktyg, som Bim, har förenklat egenkontrollerna men samtidigt lett till varierande nivåer som ibland är för låga, säger Hans Söderström, VVS-teknikexpert på Installatörsföretagen. Nu försöker branschen hitta sätt att höja kvaliteten.

Byggskadeexperten:
”Kanske inte det smartaste beslutet Boverket fattat”

Hans Söderström:
Tre skäl till att för stora toleranser är ett elände för rörsidan

Den tidigare metoden för egenkontroller på Installatörsföretagen – Insteg – innehåller en diger samling punkter som ska checkas av i ett mastigt dokument. Det har upplevts som för omfattande och tidskrävande av många installatörer.

Digitala verktyg har underlättat
jobbet väsentligt. Men, i många fall, på bekostnad av kvaliteten.

– Ibland är det bara en check på att saker sitter på plats men inte att det är rätt gjort. Det är stora variationer i egenkontrollerna, säger Hans Söderström, som sitter med som representant i vissa ärenden som avgörs i Allmänna reklamationsnämnden, Arn.

Nu pågår en översyn
av egenkontrollerna med målet att hitta en acceptabel nivå. Beställare, besiktare, entreprenörer och konsulter är med och tycker till.

”… i ett bygge med kanske hundra badrum skulle man kunna göra besiktningar av det första för att se att det är rätt gjort och ge klartecken för att de resterande görs på samma sätt.”

Besiktaren Philip Dellgren menar att det borde vara ett krav på oberoende våtrumsbesiktningar innan slutbesiktning eftersom egenkontrollerna är opålitliga. Är det en bra idé?

Läs också:
Besiktaren: ”Oberoende våtrumsbesiktningar borde göras innan kakel och klinkers läggs på”

– Det finns redan i dag i många projekt med krav på fortlöpande besiktningar, delbesiktningar, under byggets gång där man checkar av olika moment innan de sätts igen och där borde även våtrum ingå, men en oberoende våtrumsbesiktning låter rimligt, säger Hans Söderström och fortsätter:

– Eftersom det innebär en störning i byggprocessen om man måste invänta en besiktning innan man kan jobba vidare i ett bygge med kanske hundra badrum skulle man kunna göra besiktningar av det första för att se att det är rätt gjort och ge klartecken för att de resterande görs på samma sätt.

Lista:
Här är de vanligaste nedslagen i branschorganisationernas våtrumskontroller

Philip Dellgren säger att kostnaden är ett annat skäl till att många avstår från en våtrumsbesiktning som utförs av besiktare med specialkompetens.

Hans Söderström tror ändå att det kan vara en bra investering:

– Jobbar man mot konsument har entreprenören ett tioårigt ansvar mot kunden och då kan det vara bra att ha gjort en våtrumsbesiktning för att ha ett bevis på att jobbet är fackmannamässigt gjort om det skulle uppstå en tvist. I Arn är det ofta besiktaren som är ”domaren”.