Logga in

Efter raset – försäljningen av frånluftsvärmepumpar ökar med 50 procent

Publicerad
9 sep 2024, 05:00

Försäljningen av frånluftsvärmepumpar gick ner med 70 procent i andra kvartalet. Men för tillverkaren Comfortzone går nu siffrorna uppåt. Vad har de gjort för att vända trenden?

Efter en tuff period ser det ut att ljusna för frånluften.

Patrick Henriksson är vd på Comfortzone
”Det gäller att hitta rätt storlek på kompressorn till frånluftsvärmepumpen”

Robert Johanssons energisystem består av bergvärme, FTX – och en AI-styrd cirkulationspump
 ”Jag började med att kasta ut frånluftsvärmepumpen”

Comfortzone har ökat sin försäljning och orderingång med närmare 50 procent från maj till augusti i år. Detta kan jämföras med ett ras för försäljningen under andra kvartalet då den backade med 70 procent.

– Det känns bra att vi ”har bottnat” och numera går åt andra hållet. Hösten ser betydligt ljusare ut. Vi har introducerat produkter under våren – utbytespumpen RX95, varmvattenberedaren RX20 och en ny lägre modell Compacto. Vi ser också att byggprojekten och offerterna ökar. Det mesta gäller 2025, men det är skönt att bygga en orderbok med längre horisont igen, säger Patrick Henriksson, ny vd på Comfortzone.

Han pekar på att den senaste försäljningsökningen framför allt handlar om en ökad försäljning på den europeiska marknaden eftersom Comfortzone ingår i en holländsk koncern. Men trenden för frånluftsvärmepumpar är ökande även på den svenska marknaden.

– Räntesänkningen har fått byggbranschen att vakna till liv, där efterfrågan av frånluftsvärmepumpar i samband med nyproduktion av bostäder kan komma i gång, liksom utbytet av gamla pumpar, säger han.

I början på 2024 invigdes den nya fabriken i Motala, med en kapacitet som är 200 procent högre än den tidigare.

– Vi är väl förberedda när Sverige och Europa vill energieffektivisera på riktigt. Vi håller även på att utveckla fler högeffektiva produkter anpassade för den svenska och europeiska marknaden, säger Patrick Henriksson och menar att september kommer att innebära ytterligare ökade volymer.

Energiexperten Roland Jonsson tycker att man ska boosta systemet
Så ökar du prestandan i din frånluftsvärmepump när det är kallt

– Vi har tittat på hur vi säljer, vilka aktiviteter som ger mest utdelning och hur vi ska vara så effektiva som möjligt i säljprocessen. Dessutom har vi börjat arbeta med ett partnerprogram där vi genomför utbildningar och ser hur vi kan stötta varandra i arbetet och utvecklas tillsammans.