Logga in

Det här ligger ackorden och lönerna på för VVS-montörer

Publicerad
19 sep 2024, 05:00

Det nya systemet för lönegranskning börjar gälla den 1 oktober – men vad tjänar egentligen en VVS:are i dag?

Lönegranskningen är från början ett yrkande från Byggnads för att ha koll på att företagen verkligen betalar avtalsenligt. Niklas Beskow på Installatörsföretagen säger att det finns fördelar även för företagarna med att ha bättre koll på genomsnittliga lönenivåer. 

Läs också:
Snart lättare att hålla koll på vad VVS-montörerna tjänar 

Läs också:
Vad ska en VVS-lärling ha i lön egentligen?

– Det är alltid positivt med lönestatistik som är så nära verkligheten som möjligt. Det finns ett intresse hos våra medlemsföretag att veta hur man ligger till marknadsmässigt med sina löner. 

– Våra medlemmar kan få guidningar om lönenivåer redan i dag om de hör av sig till oss utifrån Svenskt Näringslivs lönestatistik. Men de siffrorna samlar vi in en gång om året medan den här kommande lönerapporteringen kommer att ske månadsvis.

Fackförbundet Byggnads har i några av sina regioner tillräckligt underlag redan nu för att kunna presentera en någorlunda klar bild av vad ackorden ligger på. Siffrorna omfattar dock inte samtliga arbetade timmar.

– Under det första halvåret i år låg ackordssnittet på 312:91 kronor i timmen för VVS-installationer, säger Björn Mikkelsen, samordnare för Byggnads löneenhet i region Väst, till tidningen Byggnadsarbetaren.

I region Småland-Blekinge säger avtalsansvarige Dennis Borglin till tidningen att ackordet uppskattas ligga kring 265 kronor. 

Läs också:
”Vi kan inte jobba med höga påslag”

I SCB:s statistik som togs fram 2022 anges genomsnittslönen för yrkesgruppen “VVS-montörer med flera” som 39 400 kronor. För isoleringsmontörer är siffran 38 500 kronor. 

Arbetsförmedlingens siffror visar snittlöner för yrken inom kategorin “VVS-montör och industrirörmontör” på 36 000 kronor, där en av tio tjänar mindre än 29 100 kronor i månaden och en av tio tjänar mer än 40 900 kronor.