Logga in

Besiktaren: ”Oberoende våtrumsbesiktningar borde göras innan kakel och klinkers läggs på”

Publicerad
23 sep 2024, 05:00

Det går inte att förlita sig på egenkontroller vid slutbesiktning av nygjorda badrum, menar besiktaren som ”krigar” för att oberoende våtrumsbesiktningar ska bli ett krav.

VVS-teknikexperten:
Egenkontroller: ”Ibland bara en ’check’ på att saker sitter på plats – inte att det är rätt gjort”

Fotograferar badrumsjobben:
”Jag vill inte ha samma bekymmer som min farsa har haft”

Med en våtrumsbesiktning av oberoende part innan installationerna har dolts bakom klinker och kakel kan man undvika dyra omgörningar, utdragna tvister och krångel för kunderna menar besiktaren Philip Dellgren på Västsvenska våtrums & entreprenadbesiktningar.

– Jag krigar för det och har bland annat varit i kontakt med försäkringsbolag om att de borde ställa krav på det. För beställarna finns det inget incitament att införa ytterligare ett led som skulle innebära ökade kostnader och kanske fler möten. Man ser inte de långsiktiga vinsterna, säger Philip Dellgren.

Till ett av hans uppdrag
hör en besiktning av ett badrum i en nybyggd bostadsrättsförening i Göteborg. En bostadsrättsköpare anlitade honom och det visade sig myllra av fel – en del som upptäckts i slutbesiktningen, men inte åtgärdats, och andra som inte upptäckts alls. Bland annat var det bakfall, plattor som satt ojämnt och ett eluttag som inte var fastskruvat.

– Men det är långt ifrån det värsta som jag har sett, säger han.

Felmonterade golvbrunnar, tätskikt och bakfall hör till de vanligaste bristerna han stöter på, men dokumentationen kan dessutom ofta vara både bristfällig och felaktig.

– Det händer till exempel att det står att det är tre våtrum i kvalitetsdokumentet när det i praktiken bara är två då det inte brukar läggas duk på betonglager i tvättstugan. I dessa fall bör man göra två separata intyg. Annars blir det fel om det blir ett försäkringsärende eller om huset säljs vidare.

Läs också:
Här är de vanligaste nedslagen i branschorganisationernas våtrumskontroller

Många allvarliga VVS-fel, som rördragningar och fuktspärrar, kan inte upptäckas vid slutbesiktningen när klinker och kakel lagts på.

Beror bristerna i egenkontrollerna på okunskap eller medvetet fusk?

– Det kan nog vara både och, men i de flesta fall handlar det nog om okunskap, säger Philip Dellgren.

Hur vanligt är det med klagomål på besiktningen?

Tvister om bristfällig besiktning där fel inte uppdagats dyker med jämna mellanrum upp i Allmänna reklamationsnämnden, Arn. Så här många ärenden om besiktningar har anmälts till nämnden de senare åren:

2020: 54
2021: 40
2022: 45
2023: 42
2024: (till och med augusti): 34

Statistiken gäller alla typer av besiktningar hos privatkunder. Hur många av dessa som gäller just våtrum framgår inte av siffrorna.