Logga in

Beror stoppet i avloppet på de två 90-gradersböjarna?

Publicerad
25 sep 2024, 10:56

De boende i flerbostadshuset har återkommande problem med stopp i köksavloppet som har dragits med två 90-gradersböjar. Orsakar konstruktionen stoppen – och är det inte fel att göra så? VVS-experten Mattias Wirdéus på VVSYN, ger svar.

Fråga: Jag var hos en kund i en fastighet från 2017 där det ofta är stopp i köksavloppet hos de boende. Kan det bero på att avloppet har dragits med två 90-gradersböjar, som på bilden, innan de går ner i bjälklaget? Och strider inte det mot reglerna att göra så?

Mer om avloppsrör
”Alla avlopp var feldragna så de fick riva upp hela huset”

Läs också:
Monstret i avloppet: ”Ingen ville kännas vid det”

Svar: Det strider inte mot några regler att montera två 90-gradiga böjar efter varandra när det är en anslutningsledning och riktningsförändringen är från stående- till liggande ledning och efterföljande böj från liggande- till stående ledning.

Anslutningsledningar är avloppsledningar som endast går från en avloppsenhet. När det gäller samlingsledningar, från flera avloppsenheter gäller andra regler. 

Men – man ska undvika 90-gradiga böjar i ett avloppssystem. I fallet vi ser på bilden finns risk för ytterligare en 90-graders böj som ligger som första riktningsförändring i bjälklaget.

Detta kan ställa till flera problem: 

1. Hastigheten på avloppsvattnet bromsas upp av 90-gradiga riktningsförändringar.

2. Om det finns en till 90-gradig böj, även i bjälklaget, kan det bli stora bekymmer att rensa avloppet från diskbänksskåpet. Ett inbyggt avloppssystem ska även vara rensbart i sin helhet, spiralfjädrar eller spolslang ska kunna användas vid rensning.  

Däremot beror stoppen i avloppet säkerligen inte på de 90-gradiga böjarna. Där tror jag mer på olja eller fett från matlagning som spolas ner i diskbänken, som stelnat i röret och orsakar återkommande stopp. Olja och fett ska inte spolas ner i avloppet.

Blir det stopp igen bör avloppet filmas för att se om fallet på ledningen är tillräckligt i bjälklaget. Vid återkommande stopp ska även funktionen på avloppsluftningen undersökas. Det kan vara en igensatt avloppsluftning eller för långt avstånd till luftad samlingsledning som bidrar till stoppet.

mattias svarar också på
Hur mycket svets måste jag kunna?

Så att byta ut de 90-gradiga böjarna till 45-gradiga böjar löser antagligen inte problemet, däremot kan framtida stopp hamna längre in i ledningen om avloppsvattnet får högre hastighet och stoppet beror på fett som fastnat i ledningen.

Mattias Wirdéus