Logga in

Är en underdimensionerad värmepump som ”slavar i underläge” bättre än en större?

Publicerad
2 sep 2024, 05:00
| Uppdaterad
29 aug 2024

Jag installerar värmepumpar och hörde en annan mer erfaren installatör påstå att ”en värmepump ska vara underdimensionerad och alltid slava i underläge”. Kan det verkligen stämma? Energiexperten Roland Jonsson ger sin syn på saken.

Fråga: Är det bättre med en underdimensionerad värmepump som ”slavar i underläge”?

mer tips om värmepumpar
Så ökar du prestandan i din frånluftsvärmepump när det är kallt

Läs också:
”2023 var värmepumpsförsäljningen helt hysterisk – man kan inte jämföra med det året”

Svar: Nej. Det är bättre med en större pump om du har en varvtalsreglerad värmepump. En större pump varvar inte så hårt och får bra prestanda eftersom växlarna är större än om man väljer en mindre värmepump.

Angående påståendet att ”En pump ska alltid slava i underläge och alltid vara lite underdimensionerad”, så var det så man dimensionerade värmepumpar förr. Desto mindre pump man valde så blev COP högre. Men sett ur hela anläggningens perspektiv behövde en liten värmepump mer (el)stöttning och driften blev dyrare än om man valde en större värmepump.

Det som är viktigt när man dimensionerar en anläggning är att man känner till fördelningen mellan värme, tappvarmvatten och VVC. Många räknar inte med VVC och det kanske beror på att värmepumpen går som sämst vid produktion av VVC.

Roland Jonsson