Logga in

AI för VVS-företagare: Skapa superkollegor som hjälper dig

Publicerad
30 sep 2024, 05:00
| Uppdaterad
26 sep 2024

En egenföretagare som grubblar över projekt och affärstaktik? AI kan sätta ihop ett gäng virtuella rådgivare åt dig.

Innovationsledaren Jan Kohvakkas förslag på hur VVS-företagare kan dra nytta av AI-verktyg handlar bland annat om att de, som ofta har väldigt få anställda, kan skapa bollplank av det. Han vill påminna de som än bara doppat tårna i artifciell intelligens att den kan göra mycket mer än besvara frågor om fakta som finns på internet.

Läs också:
”Ställ frågor till AI om manualer, förordningar och lagar och normer”

Läs också:
Fyra risker med att använda AI

Den generativa AI:n kan ombedas skapa saker själv utifrån det den lärt sig sedan tidigare. Den kan till exempel ge feedback på texter du har skrivit, lista för- och nackdelar, eller själv klä sig i rollen av en hel panel med personer som kan bolla idéer och hjälpa till med problem. 

Jan Kohvakka är innovationsledare på Incoord, en konsult inom byggbranschen. Foto: Privat.

– Ge den en roll och persona om hur den ska agera. Skapa fyra eller fem olika karaktärer i samma chattfönster. Beskriv vad de ska vara bra på och vad de ska kunna och när du sedan nämner deras namn så får du deras feedback på en fråga. Då kan du skapa ett eget innovationsteam egentligen, att ha workshops med. Ha en innovationsxpert, en roll för en vd, en marknadsansvarig och en säljare eller vad du nu vill ha, säger Jan Kohvakka. 

När det virtuella teamet finns på plats i chatten kan man lägga fram ett case för dem och be om hjälp. 

– Först frågar man allmänt och då kan man ha matat in information om sitt företag. Sedan, precis som på ett möte, kan jag fråga “marknadschefen” vad den tycker är viktigt med det här och sedan någon annan om den ser några nackdelar med att göra på det här viset. Då får man en dialog som hjälper i arbetet. Man behöver inte kopiera det och göra affärsplan av det, men du får mer information, säger Jan Kohvakka. 

Ett annat tips han har är att ladda upp alla arbetsuppgifter som ska göras och be chatten vara en kvalitetsgranskare och att ställa kontrollfrågor om vad man gjort, vad som borde göras först och så vidare. Eller beskriv ett projekt ingående och låt AI-motorn ge råd om allt från budget till tidsplan. Allt ovanstående förstås med förbehållet att verktygen har visat sig ha fel ibland. Fakta bör dubbelkollas och vilka råd man väljer att ta till sig är förstås upp till en själv. 

Läs också:
”Många ser på den här tekniken på ett felaktigt sätt”

Den som inte vill ha svar från AI:n kan vända på hela baletten och ge den i uppgift att vara en kritisk intervjuare istället. På så sätt kan man testa sina egna vanor, tankar och metoder. 

– Man kan be den vara en kritiker. Instruera den att vara petig och intervjua dig om olika saker. Säg åt den att ställa en fråga i taget och ge dig chans att svara i lugn och ro. Det är väldigt värdefullt.