9 förslag om installationsbranschen i budgeten
Satsningar på drygt 60 miljarder kronor, men nästan inga nya pengar till bostadsbyggande. Branschen är kritisk till uteblivna satsningar – och kallar det ett dråpslag för en sektor. Här är de viktigaste nyheterna.
Regeringens budgetproposition för 2025, som finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade under torsdagen, innehåller satsningar på drygt 60 miljarder kronor, men varken bostadsbyggande eller solceller får nya pengar.
Installatörsföretagen saknar satsningar på byggande och renovering i budgeten.
– När vi är nere på så här låga nivåer av nyproduktion måste vi få igång hjulen igen för att rädda jobb och tillväxt, inte bara i våra branscher utan detta påverkar samhället i stort, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen och pekar på att det enda som presenterades inom området var en mindre satsning på bostadsbyggande i norra Sverige.
9 förslag som berör installationsbranschen
1. 11 000 fler platser inom den yrkesinriktade vuxenutbildningen.
2. Skärpt tillsyn mot dödsolyckor och andra arbetsmiljörisker.
3. Sänkt skatt på bensin och diesel. Priset på bensin beräknas bli 44 öre billigare per liter vid pump, från 1 januari 2025. Motsvarande beräknas priset på diesel bli 21 öre billigare per liter vid pump.
4. Elbilspremie. Regeringen planerar en ny elbilspremie men den ska endast gå till vissa grupper där glesbygdsbor och hushåll med lägre inkomster lyfts fram som viktiga.
5. Höjd lärlingsersättning. Lärlingsersättningen höjs från 1 000 kronor till 1 500 kronor i månaden. Det är en kostnadsersättning till eleven som ska täcka de extra kostnader för mat och resor som en lärlingsutbildning kan medföra.
6. Förstärkt energiforskning. Regeringen vill framför allt satsa på forskning om kärnkraft.
7. Mindre pengar till Klimatklivet, där bland annat fortsatt utbyggnad av laddinfrastrukturen ingår. I budgeten finns en halv miljard till Klimatklivet, men i själva verket är ”satsningen” en nedskärning med 1,5 miljarder kronor. Totalt får Klimatklivet 3,5 miljarder kronor 2025, jämfört med nästan 5 miljarder i år..
8. Sänkt bidrag för installation av solceller, från 20 till 15 procent.
9. Slopad skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el (nuvarande 60 öre per kilowattimme).
– Breda stimulanser för ökat bostadsbyggande och renovering lyser med sin frånvaro. I stället blir förutsättningarna för bygg- och installationsbranschen sämre när den tillfälliga höjningen av rotavdraget försvinner vid årsskiftet, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.
– Det skulle vara ett enkelt sätt att stimulera bygg- och installationsbranschen i utmanande tider samtidigt som det skulle hjälpa Sverige ta ett stort kliv mot att nå̊ klimatmålen genom effektivare energianvändning. Men nu tar inte regeringen den chansen utan försämrar i stället förutsättningarna för såväl branschen som samhället, säger Ola Månsson.
Installatörsföretagen har sedan tidigare föreslagit ett renoveringspaket där organisationen bland annat vill se stora satsningar på energieffektivisering och att den tillfälliga höjningen av rotavdraget blir permanent.
Han satsar på solceller och solfångare
”Vi ville ha något mer långlivat än en värmepump”
Organisationen är också kritisk till regeringens besked om att sänka bidraget för installationer solceller och samtidigt helt slopa skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el.
– Regeringens förslag är ett dråpslag mot solcellsbranschen. Hushållen håller hårt i plånboken och investerar inte i solcellsinstallationer just nu. Att göra dessa investeringar dyrare innebär att färre installationer kommer att genomföras, vilket är förödande för företagen i branschen, säger Installatörsföretagens näringspolitiske chef, Andreas Åström.
Läs hela höstbudgeten här.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen