Logga in

VVS-lärarna säger upp sig: ”Marknaden är mättad här”

Publicerad
6 aug 2024, 14:45
| Uppdaterad
8 aug 2024

Alla tre VVS-lärare på gymnasieskolan har sagt upp sig i protest mot ledningens beslut att ta in fler elever. ”Det finns varken APL eller jobb till alla här”, säger läraren Rasmus Melandsö.

Från 2023:
Akut brist på installatörslärare: ”Många klassrum kan stå tomma i höst”

Tuffare visar rundringning:
Hur är chansen att få en lärlingsanställning 2023?

När Rasmus Melandsö och hans två lärarkolleger på VVS- och fastighetsprogrammet på Hushagsgymnasiet i Borlänge fick veta att skolledningen har beslutat att utöka elevantalet från 18 till 22 elever sade de upp sig, vilket Sveriges Radio Borlänge rapporterat om.

– Vi har ett gott rykte i dag men med fler elever kan vi inte fortsätta utbilda med god kvalitet. Lokalerna räcker inte till och det är redan svårt för eleverna att få APL- och lärlingsplatser. Sedan flera år tillbaka får 70–80 procent jobb efter examen, men nu blir det färre. Marknaden är mättad här, säger han till VVS-Forum.

Men skolchefen Christine Ripås delar inte lärarnas oro. Tvärtom menar hon att det utökade antalet elever är ett svar på arbetsmarknadens behov och en anpassning till nya Skollagen.

– Statistik från bland annat Arbetsförmedlingen och SCB visar att det finns mycket goda möjligheter till arbete för VVS-montörer i Dalarna. Vi har alla förutsättningar att fortsätta bedriva en bra utbildning på skolan. Det finns andra sätt att organisera utbildningen på, som att dela upp eleverna i grupper, säger hon.

Rasmus Melandsö, som har jobbat på skolan sedan 2009 och har nära kontakter med den lokala branschen, är kritisk till att man tittar på siffror regionalt och inte lokalt i Borlänge. Han tror inte heller på modellen med delade grupper, som de har testat tidigare.

– Vi är inte motvallsmänniskor men vi har sett att det inte fungerar.

Uppsägningstiden går ut i mitten av september. Vad ska du göra då?

– Jag har några trådar ute, bland annat till någon slags arbetsledaroll i VVS-branschen. Men helst önskar jag att skolledningen pudlar, då stannar jag kvar. Jag älskar verkligen det här jobbet och jag har tänkt att jag skulle gå i pension här. VVS-läraryrket är ett toppenjobb.

Lärarengagemang
Eleverna flydde – så vände han VVS-utbildningen i Borås

Är eleverna besvikna på er?

– Tvärtom har vi fått fullt stöd från elever och föräldrar. Men jag oroar mig för hur det ska bli för treorna när vi lämnar.

Lärartjänsterna ligger utannonserade
på Arbetsförmedlingens sajt.

– Rekryteringen påbörjades i juni och vi kommer att ha lärare på plats när det är dags, säger Christine Ripås.