Logga in

VVCi-tillverkaren: ”Bättre att fokusera på returtemperaturen än flöde”

Publicerad
28 aug 2024, 06:00
| Uppdaterad
27 aug 2024

Det finns en skepsis mot VVCi med returen inne i varmvattenröret. Men enligt företaget Viega har deras system stora fördelar. Bolagets tekniska chef Martina Engblom svarar på fyra frågor om VVCi. Fungerar det verkligen i alla projekt?

Viega är ett tyskt bolag med 5 000 anställda, marknadsledande på presskopplingssystem. Men de har också Smartloop inliner, en variant på VVC där returen dras inne i varmvattenröret.

– Systemet har lägre installationskostnad och sparar dessutom energi under användning. Man får inte heller problem med korrosion, vilket är vanligt med traditionell VVC eftersom man ofta har dimensionerat för höga flöden.

Läs också:
VVCi-floppen: ”Tryckfallen blev för stora och det blev för dåliga flöden”

Men fungerar det i alla projekt?

– Ja, i princip. Jag har inte hört om någonstans där det har misslyckats. Det skulle kunna bli svårt om det är väldigt långa avstickare på våningarna men annars är det inga problem, säger Martina Engblom.

Blir det inte stort tryckfall?

– Det blir naturligtvis ett tryckfall så det får man ha i beaktande när man dimensionerar.

Hur undviker man för låga returtemperaturer?

– Vi har en temperaturstyrd injusteringsventil i returen som man bara ställer in så att returen inte sjunker under 55 grader. Det är bättre att fokusera på returtemperaturen än flöde för att ha ett bra system och undvika legionella.

Att gå upp i dimensioner ger väl ökade kostnader?

– Materialkostnaden kan bli något högre om man får gå upp i dimension men man sparar in på isolering och dessutom sparar den energi eftersom det blir mindre energiförluster.

Läs också:
Jag ska installera VVCi – vad ska jag tänka på?

Det inre röret är ett 12 millimeters pex-rör och yttre är som oftast mellan 28 och 35 millimeter. Det inre röret är en 75 meter lång slang som körs in i röret. Den dras i stammen och där är böjarna inget problem, enligt Martina Engblom.

Hon menar också att de har dimensioneringstabeller att följa och att företagets säljare är engagerade i projekten så att systemet blir installerat som det är tänkt.

– Intresset är stort och vi har flera gjorda projekt i Sverige.