VVCi-floppen: ”Tryckfallen blev för stora och det blev för dåliga flöden”
VVCi har seglat upp som ett alternativ till traditionell VVC. Men alla är inte övertygade. ”Jag har dåliga erfarenheter och är skeptisk”, säger Björn Hermansson.
Hans Söderström på Installatörsföretagen tipsade i en artikel om vad man ska tänka på när man installerar VVCi. Men företagaren Björn Hermansson som drev Rörbjörnen och efter en konkurs startade egna bolaget Effektiv Fastighetsteknik reagerar på artikeln och lovorden kring VVCi.
– Jag har varit med om det i två projekt där det varit stora problem och jag ser inte hur det ska fungera någonstans så jag är skeptisk, säger han.
I ett projekt i Nockeby i Stockholm blev VVCi en flopp, berättar han.
– Tryckfallen blev för stora och det blev för dåliga flöden, vilket resulterade i för låga returtemperaturer.
Läs också:
Jag ska installera VVCi – vad ska jag tänka på?
VVCi bygger på att returen dras som ett mindre rör inuti varmvattenröret.
Björn Hermansson menar att om man ska få det att fungera i nyproduktion måste man gå upp väldigt mycket i dimension, vilket medför att det blir dyrare. Samtidigt krävs då mer isolering, vilket även det leder till kostnadsökningar.
Läs också o Björn Hermanssons erfarenhet:
”Jag jobbar för mycket men jag jobbar mindre än någonsin”
När det gäller att efterinstallera i befintligt rör lyfter Björn Hermansson fler problem:
– Det är en sak att dra rör i raka rör. Men i en 90-gradersböj? Och hur ska man kunna installera om stammarna har S-ningar i schaktet?
Han fortsätter:
– Hur tänker man på flödet? Om man stoppar i ett 12 millimeters pex-rör i ett befintligt rör som är 28 millimeter och huset är 7 våningar högt, då blir det sannolikt problem med tryckfallen. Ökar man det till ett 15 eller 16 millimeter för att slippa tryckfallet på VVC får man sannolikt problem med de projekterade flödena på varmvatten som följdeffekt.
Läs också:
”Smart med VVC-ledningen inne i tappvarmvattenledningen”
Han ställer sig också frågande till om man ålderstestat lösningen med att lägga ett pex-rör i ett CU-rör.
– Inte heller om det är platsbrist i schakt ser jag detta som konkurrenskraftigt. Det vore bättre att man samisolerar VV-VVC.
Richard Fridlund på PRB Injustering var injusterare på projektet i Nockeby som Björn Hermansson talar om. Han säger sig ha begränsad erfarenhet av VVCi-projekt rent allmänt men delar bilden att det inte blev bra i just det projektet.
– Det fungerar i alla fall inte för alla projekt. Där var det kulvertar mellan husen och VVCi var inte lämpat för det. Det blev för låga flöden. Jag hade gärna provat i annat fall men det förutsätter nog låga flöden, säger han.
Han påpekar också att det ofta är problem kring VVC-system i dag, där små LK pex-rör används.
– Det är klena kopplingsdetaljer och vi får ofta felvisning av flöden vid injustering, säger Richard Fridlund.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen