Logga in

”Vi betraktades som oseriösa men nu står företag på kö”

Publicerad
12 aug 2024, 02:00

2022 möttes bolaget Sluta Riv av hårt motstånd efter att ha promotat dellagningar på Nordbygg. Nu går det väldigt mycket framåt, säger vd:n. Men hur fick de vinden att vända?

Reparation pågår efter vattenskadan:
Därför dellagar de i stället för att riva allt i badrummen

Experimenthus:
”Det är i princip omöjligt att huset ska bli vattenskadat”

I nio fall av tio går det att dellaga läckande golvbrunnar, tätskikt och annat i stället för att riva hela badrummet vid en vattenskada. Det menar Niklas Wennström, vd på Sluta Riv som grundades 2022. Men branschen i stort slog bakut vid lanseringen och menade att metoden var oseriös och osäker.

Nu, knappt 2,5 år senare, har företagen som anslutit sig till Sluta Riv-kedjan vuxit från 20 till 150 och fler står på kö för att få utbilda personalen i arbetsmetoden. Omsättningen har minst dubblerats.

”Sedan något år tillbaka är det vanligt att besiktare föreslår att möjligheten till reparation ska undersökas.”

– Det går väldigt mycket framåt. Tidigare har ingen velat reparera tätskikt, golvbrunnsmanschetter och annat – nu är det precis tvärtom, säger Niklas Wennström och fortsätter:

– De flesta inser ju att det inte är så smart att riva ut allt om det går att dellaga till en betydligt lägre kostnad. Sedan något år tillbaka är det vanligt att besiktare föreslår att möjligheten till reparation ska undersökas i stället för att allt måste rivas.

Sluta Riv var från början ett koncept i ett traditionellt VVS-företag. När de hade utvecklat produkter och mätbara metoder för dellagningar bildades bolaget med samma namn. Nu fungerar det som ett mellanting mellan Comfortkedjan och en branschorganisation, förklarar Niklas Wennström.

– Vår huvudsakliga uppgift är att utbilda tekniker i vår metod, projektledning och utveckling och testning av produkter.

Vissa branschexperter har ställt sig tveksamma till att ni har utvecklat egna branschregler. Vad tänker du om det?

– Många har uttalat sig utan att läsa på om hur vi jobbar. Våra regler inkräktar inte på eller går emot andra branschregler. Vi vill att våra medlemmar ska vara med i branschorganisationer som BKR och Säker Vatten. Syftet med våra egna regler är att säkerställa att dellagningar görs korrekt.

Besiktaren:
”Många nybyggda badrum får rivas upp på grund av några få centimeter”

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Vi vill utbilda fler och hoppas på sikt kunna överlämna en branschorganisation för dellagningar som inte är privatägd.