Logga in

”Tur att en Brage kan vara en räddare i nöden”

Publicerad
12 aug 2024, 16:38
| Uppdaterad
9 sep 2024

Kan man ansluta ett avloppsrör till en WC-stol med … en golvbrunn? När den läckande toan hade en udda dimension på röret och grossen var stängd bestämde sig VVS-montören Fredrik van de Hoef för att testa.

Den vanliga dimensionen på avloppsrör till WC-stolar är ju som bekant 110, men när Fredrik van de Hoef åkte ut till en läckande toalettstol visade den sig vara 75.

fler fiffiga lösningar
Borra i vattenlåset: ”Tar man det lite försiktigt är det inga problem”

möt fler vvs-montörer
”De hade kopplat in en bergvärmepump med bara anslutningsslangar”

– Jag har pratat med några andra här omkring och de säger att det var ganska vanligt förr på 70- och 80-talen att man gjorde så till sommarstugor som har enskilt avlopp och sluten tank. Det är bara toaletten som går på tanken, och sedan har de ett infiltrationssystem till tvättställ, dusch och gråvatten. I dessa fall är det speciella toaletter med inbyggda vakuumventiler.

Men det här var inget Fredrik van de Hoef hade i åtanke när han körde iväg till kunden. Med sig hade han med sig en ny universalflottör, en Fluid Master.

– Jag bytte till den, men då fortsatte det ändå att droppa när vi slog på vattnet. Då tittade vi närmare och sågser att toalettstolen hade spruckit i porslinet runt kopplingen och bultarna till cisternen.

Det var först då han insåg att detinsåg det var en sådan här speciell toalettstol med inbyggd vakuumventil. Alltså ingenting som fanns på hyllan …

”Då började jag fundera: ’Om jag skulle fara hem och kika om jag har någonting i gömmorna?’ Jag tvivlade på det, men man vet aldrig. Man har ju samlat på sig en del grejer under åren.”

Fredrik van de Hoef beställde en ny toalettstol och lät den gamla toaletten sitta kvar så att kunden kunde spola med hink.

– Jag kom tillbaka efter en vecka med den nya, men på den tiden använde de inte gumminipplar utan avloppskitt och det var så hårt, så när jag lyfte bort den gamla stolen sprack stosen. Plus att det också var en helt annan dimension där.

Självklart var ju det här dagen före Fredrik van de Hoef skulle gå på semester. Att kunden skulle behöva vara utan toalettstol under de veckor han var bortrest kändes inte bra.

Han undersökte lagret på Dahl och Ahlsell men kammade noll.

– Då började jag fundera: ”Om jag skulle fara hem och kika om jag har någonting i gömmorna?” Jag tvivlade på det, men man vet aldrig. Man har ju samlat på sig en del grejer under åren.

Fredrik van de Hoef fick rota länge men till slut fiskade han upp en Purus Bragebrunn.

– Men vad fasen, den här är ju 75, undras vad det är för mått invändigt, tänkte jag då.

Han tog fram sin tigersåg, kapade av den och måttet visade sig stämma ungefär överens med WC-stosen. Och så fanns det en gumminippel som passade också.

Mer om golvbrunnar
”Är det smart med golvbrunn i köket?”

– Det verkar ju funka för han har inte hört av sig hittills i alla fall.

Fredrik van de Hoef delade med sig av sina bilder i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser och möttes av många glada kommentarer. ”Tur att en Brage kan vara en räddare i nöden”, skriver en person.