Logga in

Topplistan över kommunernas energieffektivisering

Publicerad
30 aug 2024, 07:52

60 procent av kommunerna satsade på den här åtgärden under 2023. Men trender kan skönjas både i toppen och botten av listan över kommunernas investeringar.

Text

Belysning är överlägset det största området där Sveriges kommuner väljer att effektivisera sin energianvändning. Men kommunens storlek och geografiska placering har en betydelse för vilka områden som prioriteras högst. Det visar Schneider Electrics nya Kommunrapport.

Topplista: kommunernas energieffektiviseringsåtgärder

Så stor andel av kommunerna investerade i åtgärden under 2023:

  1. Belysning 60%
  2. Byggnader och fastigheter 47%
  3. Förnybar energi 23%
  4. Transport 13
  5. Energieffektiva projekt 11%
  6. Vatten och avlopp 7%
  7. Gröna ytor och stadsplanering 5%
  8. Industi och företag 5%
  9. Energilagring och smarta nät 3%
  10. Data och digitalisering 3%
  11. Cybersäkerhet och övriga trygghetsåtgärder 3%
  12. Anpassning till klimatförändringar 2%
  13. Avfallshantering 2%
  14. Livsmedelsproduktion och jordbruk 0%
  15. Annat 43%

I Schneider Electrics nya Kommunrapport har 262 svenska kommuner svarat på frågor om energieffektivisering. Undersökningen visar att sex av tio kommuner har investerat i belysning för att effektivisera energianvändandet under 2023. Det näst vanligaste området är att energieffektivisera byggnader och fastigheter, vilket knappt hälften av kommunerna har investerat i.

Läs också:
”Vi har oerhört stor potential att spara energi”

Läs också:
 ”Jag började med att kasta ut frånluftsvärmepumpen”

Hur högt vissa områden prioriteras skiljer sig dock beroende på kommunens storlek och geografiska läge. Nästan sju av tio (69 procent) kommuner som ligger nära en större stad har satsat på belysning – jämfört med storstadskommuner där 48 procent uppger att de prioriterat belysning. I stället är byggnader och fastigheter det främsta området för kommuner i eller nära storstäder.

Energieffektiva projekt är också det något som stora kommuner satsar mer på, 15 procent, jämfört med större kommuner, 8 procent, och mindre kommuner, 11 procent. Förnybar energi är däremot det tredje största området oavsett kommunens storlek och placering.

– Inom belysningsområdet går det att göra enklare åtgärder, exempelvis att byta ut gamla ljuskällor till LED-lampor, vilket kan förklara att det toppar listan. Samtidigt ska arbetet med belysning inte underskattas. Skiftet till LED-lampor behövs eftersom det är ett bättre alternativ, enklare att underhålla och har längre livslängd. Eftersom fastigheter och byggnader har ett behov av energirenovering för att nå EU:s mål om klimatneutralitet 2050, och står för ens stor del av Sveriges energianvändning, är det väldigt positivt att det prioriteras högt bland hälften av kommunerna, säger Charly Lupart, Vice President Digital Energy på Schneider Electric Sverige.

Läs också:
”Nu gör jag garanterat två värmepumpsinstallationer i veckan”

Nedprioriterade områden för energieffektivisering visar sig vara bland annat avfallshantering, cybersäkerhet samt energilagring och smarta nät. Vatten och avlopp är det endast sju procent av de svenska kommunerna som valt att prioritera i fjol.

Syftena med energieffektiviseringsåtgärderna ser relativt likadant ut oavsett kommunstorlek eller geografisk placering. Att nå hållbarhetsmål och minska kostnader är det en majoritet av kommunerna som uppger som primära åtgärder, vilket en majoritet svarar. Att minska vattenförluster menar endast två procent är ett primärt syfte.

– Givetvis behöver vissa områden prioriteras över andra. Det är dock flera viktiga områden där åtgärder inom energieffektivisering kan genomföras som nästintill inga kommuner satsar på. Energilagring är ett sådant exempel, att flytta överskottsenergi från sommar till vinter, för att risken för energibrist ska minska. Samtidigt är det vissa områden där andra politiska beslutsfattare behöver vara en del av processen, något som kan försvåra möjligheten att prioritera, säger Charly Lupart.