Logga in

Tillverkaren om tung WC: ”I fallet om vikt gynnar inte detta installatören”

Publicerad
19 aug 2024, 02:00

Produktchefen på Geberit/Ifö är medveten om att höga vikter på toalettstolarna är besvärligt. Magnus Bergsten svarar på kritiken om 45-kilosmuggarna: ”Keramik är tyvärr ett tungt material.”

Magnus Bergsten, produktchef på Geberit, som äger varumärket Ifö, förklarar att Ifö Spira Art Turboflush 6250, som väger 45,5 kilo, är en designmodell som säljs i mindre volymer.

Att bära en drygt 45 kilo tung WC-stol i ett hus utan hiss är ett tufft jobb för en VVS-montör
Tyngre och tyngre: ”Nya WC-stolar har blivit ett arbetsmiljöproblem”

innovativ metod
Borra i vattenlåset: ”Tar man det lite försiktigt är det inga problem”

– Vi har ofta installatörer inblandade i våra utvecklingsprojekt för att få värdefull input. När det gäller designtoaletter med låg volym är målgruppen en annan. I fallet om vikt gynnar inte detta installatören, säger han men pekar på att deras standardmodeller har betydligt lägre vikt. Ifö Spira 6260, som är den största volymen av Geberit/Ifös modeller och den tidigare standardmodellen Ifö Sign 6860 är 30 procent lättare. 

Däremot, nämner Magnus Bergsten, är modellerna som är anpassade för rörelsehindrade, med 4 centimeter högre sitthöjd, tyngre. De har mer material i sig och väger därmed lite mer än standard. 

– Vi har alltid installatören i vår tanke när vi utvecklar standardprodukter, det är WC-stolar hen bär runt på varje dag, ibland flera per dag, säger han och tillägger att installatören är en av Geberit/Ifös primära målgrupper. 

FAKTA/WC-stolars viktökning

Här är några viktexempel på golvmonterade WC-stolar:

2006 Ifö Sign golvmonterad väger 27 kilo.

2018 Ifö Spira golvmonterad väger 37 kilo.

2024 Ifö Spira Art golvmonterad Turboflush väger 45,5 kilo.

Källa: RSK-databasen.

Men enligt Magnus Bergsten har även kraven för WC-stolar ändrats över tid. Sitthöjden är högre (42 centimeter) mot tidigare (40 centimeter) eftersom medellängden på människor har ökat.

– Vi har också mer städvänliga WC-stolar med dolt avlopp som blivit standard mot WC med synligt avlopp som var vanligt tidigare. Båda dessa egenskaper kräver mer material och keramik är tyvärr ett tungt material, säger Magnus Bergsten.

Kan ha blivit nedsmält
Guldtoalett värd 60 miljoner kronor stals från utställning

David Asmundsson

När VVS-Forum söker Gustavsberg får vi svar via mejl från produktchefen David Asmundsson:

”Vi har toalettstolar för olika behov/inriktningar där till exempel Estetic är fokuserad på design och Nautic, en av de lättaste golvstående toaletterna på marknaden, är inriktad på låg vikt med tanke på bland annat behovet av att lyfta toaletten. Vi tittar kontinuerligt på möjligheter att hitta förbättringar för färdigmonterade golvstående toaletter.”