Logga in

Tyngre och tyngre: ”Nya WC-stolar har blivit ett arbetsmiljöproblem”

Publicerad
19 aug 2024, 02:00

Att bära en drygt 45 kilo tung WC-stol i ett hus utan hiss är ett tufft jobb för en VVS-montör. Frågan är om det ens är tillåtet.

Är det rimligt att en VVS-montör ska bära en WC-stol som väger över 45 kilo? Nej, det tycker inte de VVS-montörer som engagerat sig i frågan i sociala medier.

Produktchefen på Geberit/Ifö är medveten om att höga vikter på toalettstolarna är besvärligt
Tillverkaren om tung WC: ”I fallet om vikt gynnar inte detta installatören”

Ett måste på varje finsk WC – men knappt sedd i Sverige
Men vad är det här för lattjo liten pryl?

På Tik-Tok sprids ett meme där en upprörd rörmokare just fått en arbetsorder för att byta ut en WC-stol mot en Ifö Spira Art på fyra trappor upp utan hiss.

Ifö Spira Art Turboflush. Foto: Ifö

– De nya WC-stolarna är på tok för tunga. Nya WC-stolar har blivit ett arbetsmiljöproblem. En Ifö Spira Art Turboflush väger 45,5 kilo. Enligt Ifö är det högre hygienkrav på porslinet som gör att de måste använda mer porslin, men det gör stolarna tyngre, säger en VVS-montör som vill vara anonym och som deltar i diskussionen på Instagram om tunga WC-stolar.

Han pekar på att de flesta i byggbranschen jobbar mot lättare och mer ergonomiska produkter, men när det gäller WC-stolar verkar situationen vara den motsatta.

– Ifö har gjort ett ergonomiskt magplask.

Men det är inte bara Ifö som producerar tunga toastolar, även Gustavsberg har tungviktare, som golvmonterade Estetic Hygienic Flush på 39 kilo och norska sanitetsföretaget Lavabos retromodell Retro Monob toalett väger hela 48 kilo.

Rickard Lindberg

Rickard Lindberg, arbetsmiljöansvarig på Installatörsföretagen, menar att Arbetsmiljöverket skulle kunna förbjuda lyft av tunga WC-stolar på över 45 kilo.

– Om Arbetsmiljöverket skulle få tag i ett sådant ärende kan de meddela ett omedelbart förbud om det saknas en riskbedömning och handlar om många stolar som ska högt upp, säger Rickard Lindberg.

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter anges att det är ”olämpligt att hantera bördor som är tyngre än 25 kilo”. Men Rickard Lindberg pekar på att Arbetsmiljöverket annars har tagit bort viktangivelser.

Myndigheten hänvisar till arbetsgivarens ansvar när det gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet och att ta fram riskbedömningar och åtgärder samt eventuella instruktioner.  

Strax efter att WC:n installerats i fritidshuset svämmade behållaren under huset över
Nya WC:n läckte avloppsvatten under huset

– Det viktigaste är att planera och förbereda jobbet. Arbetsgivaren bör planera för hur montörer ska få upp tunga WC-stolar. Det kan till exempel vara två montörer som hjälps åt, man kan använda trappklättrare eller ta hjälp av en flyttfirma, säger Rickard Lindberg.