Logga in

Nu lanseras den första verifierade branschrekommendationen

Publicerad
30 aug 2024, 14:46

Du har säkert hört att de allmänna råden försvinner i Boverkets byggregler. Branschrekommendationerna ska ge installatören mer detaljerad vägledning – och nu är den första av dem granskad och klar att användas.

Text

Boverkets nya byggregler 2025 är formulerade som funktionskrav utan detaljerade allmänna råd, i stället överlåter man till branschen att ta fram rekommendationer.

Mer om den verifierade
Nya rekommendationen: Så dimensionerar du tappvattenledningar

mer om bakgrunden
Därför förändras byggreglerna

Läs också:
7 rekommendationer att ha koll på

Nu lanserar Säker Vatten och RISE, Research Institutes of Sweden, den allra första granskade och verifierade branschrekommendationen – Dimensionering av tappvattenledningar.

Rekommendationen är framtagen i samarbete med Installatörsföretagen, VVS fabrikanternas råd, Sweden Green Building Council och representanter för VVS-konsulter och universitet. Dessutom har berörda myndigheter varit med i diskussionerna.

Branschrekommendationen är ett sätt att verifiera funktionskraven i de nya byggreglerna och beskriva ett fackmässigt utförande. För att verifiera det har vi tagit hjälp av en tredje part – RISE – som tagit fram en metod för godkännande av branschrekommendationer, säger Sara Lehn, VD för branschorganisationen Säker Vatten.

Boverkets nya byggregler träder i kraft den 1 juli 2025, men det är ändå bråttom för hela byggbranschen att ta fram branschrekommendationer och få dem verifierade.

Parallellt med arbetet med den allra första branschrekommendationen – Dimensionering av tappvattenledningar – har RISE arbetat fram en metod för verifiering och granskning av branschrekommendationer.

Vatten är ett prioriterat, men också komplext område. Vi är glada över att ha tagit fram en metod för verifiering av branschrekommendationer som nu kan användas även inom andra områden för att säkerställa att kraven i Boverkets nya byggregler följs, säger Dag Sjöholm, Marknadschef Certifiering hos RISE.

Branschrekommendationen som nu verifierats handlar om dimensionering av tappvattenledningar och har initierats av Säker Vatten och VVS-fabrikanternas råd.

Inom kort lanseras en övergripande hemsida – www.branschrekommendationer.se – där både pågående arbeten med rekommendationer och verifierade branschrekommendationer publiceras löpande. Syftet med hemsidan är att samla samtliga rekommendationer på en lättillgänglig plats.