Logga in

”Nu gör jag garanterat två värmepumpsinstallationer i veckan”

Publicerad
5 aug 2024, 08:20

Värmepumpsföretaget Klimio säger att med deras AI-koncept ger de fler jobb till installatörer. VVS-montörerna Dennis Carlsson och Jimmy Sandström samarbetar med Klimio, hur är deras upplevelse? Vi hängde med på en installation av bergvärme.

I en tvåplansvilla i Bandhagen i södra Storstockholm rivs en gammal luft/vattenvärmepump och en varmvattenberedare ut för att ge plats åt en ny bergvärmepump.

AI underlättar arbetet
”Den typiska rörfirman installerade inte så många värmepumpar per år innan de började jobba för oss”

tre frågor om hur klimio använder AI
AI fixar problem i värmepumpen och optimerar prestandan: ”Löser felen på distans”

Det kan verka som ett vanligt VVS-jobb, men här är det artificiell intelligens (AI) som hjälper till att styra kontakter med kunder, leverantörer och support. 

Det är ingen enkel sak att transportera en 245 kilos Nibe S1256 bergvärmepump på pirra över trösklar och trappsteg och genom trånga dörröppningar i 90 graders vinkel i en källare.

Men Dennis Carlsson, ägare till egna företaget DC VVS AB, klarar det galant trots att han har opererat bägge händerna på grund av förslitningsskador. Han konstaterar att det numera finns smartare verktyg, som fyrhjuliga pirror, för att förhindra skador.

– Vi turas om med de tyngsta delarna av jobben, eftersom vi har två värmepumpsinstallationer i veckan genom Klimio, säger Jimmy Sandström, med egna företaget Sandströms VVS & Dyk. 

Han är van vid jobb i tuffa miljöer, eftersom han även gör dykjobb.

– Att det ofta är så trångt är nog den största utmaningen. Det är inte världens bästa arbetsmiljö, säger Jimmy Sandström, som skrev avtal med Klimio i september 2022.

– Sedan har det rullat på. Jag tycker att det funkar bra, eftersom det kommer in jobb hela tiden, säger Jimmy Sandström som anlitat kollegan Dennis Carlsson som underentreprenör.

– De här jobben är inga enmansjobb, man behöver vara två, säger han.

VVS-företagaren Jimmy Sandström föredrar gängsnöre framför lin. Foto: David Lagerlöf

Det märks att de är vana vid att arbeta tillsammans. Medan Dennis Carlsson kapar rör med en elektrisk rörkap ”linar” Jimmy Sandström de nya rörkopplingarna med gängsnöre.

Han tycker att gängsnöre ”är samma sak som lin, bara lite modernare”.

Sen årsskiftet har det varit en tuff tid för VVS-företagare. Lågkonjunktur, inflation, krig och transportproblem har påverkat hela branschen negativt.

– Med tanke på läget är det en trygghet för oss installatörer att jobba på fast schema. Nu gör jag garanterat två värmepumpsinstallationer i veckan för Klimio, säger Jimmy Sandström, men påpekar att det inte räcker, utan att han ändå måste fylla ut alla veckans arbetsdagar med andra VVS-jobb.

Villaägaren Mikael Almgren kollar på när Dennis Carlsson och Jimmy Sandström tar ut det gamla och monterar in nytt.

– Vi har bott här i två år och man kan säga att vi ärvde det 15 år gamla värmesystemet, säger Mikael Almgren och tillägger att de var helt överens om att välja bergvärme, inte bara för effektivitetens skull, utan för att den är mer ”estetisk eftersom man slipper den fula utedelen”.

Sedan tidigare har familjen låtit installera ett FTX-system så när bergvärmepumpen är i gång har de det som ibland kallas för installationernas Rolls-Royce – dyrt, men med hög kvalitet på både ventilation och värme.

I det här fallet dock utan frikyla, eftersom aggregatet står på vinden med långa och komplicerade rördragningar som följd.

– Det finns ingen säkerhetsbrytare för varmvattenberedaren. Elen är kopplad direkt in i proppskåpet, så vi får ringa elektrikern, säger Jimmy Sandström.

För säkerhets skull stänger han av strömmen.

Magnetitfiltret ska kunden kunna rensa själv, efter en introduktion. Foto: David Lagerlöf

– Nu slipper vi att få några stötar, blinkar han.

Dennis Carlsson har öppnat en kartong från grossisten med olika delar och komponenter som behövs till installationen.

– Det är bland annat koppel, expansionskärl, påfyllnings- och säkerhetsventiler, magnetitfilter och en trådlös inomhusgivare till kunden, säger han.

Den nya bergvärmeanläggningen gav en innetemperatur på knappt 14 grader på vintern
Kunden klagade på bergvärmen – och dissade elpatronen

Magnetitfiltret ska kunden kunna rensa själv, efter en introduktion.

När den nya stålblanka bergvärmepumpen är färdiginstallerad och på plats känner sig Jimmy Sandström och Dennis Carlsson nöjda med sina insatser.

Slutresultatet. Foto: Privat

– Det känns väldigt bra! Vi fick ihop installationen på mindre än en dag och har en nöjd slutkund. Efter att vi driftsatt värmepumpen har vi fyllt i egenkontroller och skickat dokumentation och bilder i Klimios app. Vi har även gått igenom hur bergvärmepumpen fungerar med kunden, säger Dennis Carlsson.