Logga in

Monstret i avloppet: ”Ingen ville kännas vid det”

Publicerad
21 aug 2024, 02:00

Det här grå monstret fiskade spolteknikern Emil Engeström nyligen upp ur ett igenproppat avlopp. Men vad är det? Emil Engeström har en egen teori om det.

Snabba frågor:
”Alla avlopp var feldragna så de fick riva upp hela huset”

Krönika;
Vi måste prata om toapappersmissbrukarna

Hallå där Emil Engeström, spoltekniker på Jourgruppen i Stockholm, som lade upp bilden på den här grå skapelsen på Instagram. Någon gissade på att det är en tampong. Vad tror du själv?

 – Jag tror mer på något slags pyssel av bomull. Det var på en skola med rätt små barn. Kanske ett fejkspindelnät som de gjort till Halloween. Det hamnade i papperskorgen och ingen ville kännas vid det, haha.

Får ni ofta rycka ut till skolor och spola avloppen?

– Det är tyvärr väldigt vanligt då vår kundkrets består delvis av kommunala uppdrag med bland annat skolor. En hel del jobb beror ju på att saker som inte hör hemma i avloppen spolas ner, som våtservetter, pappershanddukar, tamponger eller sådana lukta-gott-grejer man har i WCn, bara för att nämna några. 

Brukar du prata med barnen om att det är en dålig idé?

– Nej, men ibland brukar de stå bredvid mig när jag jobbar och fråga vad jag gör. Då kan jag passa på att berätta varför det kan bli stopp. Har jag varit flera gånger i samma skola kan jag säga till vaktmästaren att det kanske vore bra att prata med eleverna. Men jag förstår att det händer och att personalen har fullt upp med annat att tänka på.

Vad är det värsta du har spolat ut ur ett avlopp?

– Jag vet inte riktigt men i storkök och på restauranger kan det vara riktigt illa om de inte har skött avloppen. Det kan vara gigantiska stopp med stora mängder fett som man måste hetvattenspola. Det är tidskrävande och lukten brukar sätta sig i kläderna så man är inte välkommen hem direkt på ett tag. 

Finns det någon teknisk lösning för att hindra att konstiga saker spolas ner i WC:n?

– Nej, men det har väl experimenterats med olika saker genom åren, exempelvis med att installera kvarntoaletter – kraftiga pumpar med knivar – eller vakuumtoaletter men inget fungerar på sikt. Att man installerar dessa snålspolande toaletterna överallt nu för tiden är ju döden för avloppen, framförallt om man har gamla rör med dåligt glid. 

Läs också:
Experten: Snålspolande blandare ÖKAR energianvändningen

Så du kommer att ha fortsatt gott om jobb …

– Japp, det kommer vi alla i branschen att ha! Man tycker ju synd om den drabbade med stopp i avloppet med kanske en översvämning som följd men för oss är det vardag och vi hjälper gladeligen till.