Logga in

Jag ska installera VVCi – vad ska jag tänka på?

Publicerad
20 aug 2024, 08:13

Dags att sätta in VVCi för första gången? Här är fem saker att känna till och tänka på, enligt teknikexperten.

Invändig varmvattencirkulation har inte slagit igenom ordentligt i Sverige ännu. Installatörsföretagens teknikexpert Hans Söderström jämför med Tyskland där systemet är vanligare. Han menar att det är en lösning som kommer att växa, inte minst med anledning av klimatfrågan. 

Läs också:
Alternativ till VVC: ”Då behövs ju ingen cirkulation”

Läs också:
Experten om VVC: ”Viktigt att returen är minst 50 grader”

Den montör som tidigare installerat VVC och nu får i uppdrag att ordna VVCi behöver inte svettas något särskilt men här är en del saker som är bra att känna till:

1. En del materiel som behöver införskaffas särskilt för den här metoden

– Det finns några kända fabrikat som har detaljerna kring själva inkopplingen där röret ska gå in, det måste vara rätt så att det inte blir otätt. Det finns produkter ute men tråkigt nog är det ganska liten efterfrågan på dem. Det kanske beror på att konsult- och beställarled är konservativa och traditionella, man gör det man alltid har gjort, säger Hans Söderström. 

2. Befintliga rör funkar bra

Att använda de gamla systemen för att trä igenom de mindre rören i brukar inte orsaka något strul, menar han, eftersom de gamla rören är stora nog. 

– Befintliga rör är ofta dimensionerade för större flöden än vad vi har i dag. 

3. Ingen större skillnad mot en vanlig VVC-installation

– Man öppnar upp, trär in slangen eller röret och ersätter en bit av röret med en koppling som har rörfäste i sig. 

4. Tryck på att mindre material är bra för klimatet

Man kan lyfta upp det här som en möjlighet att minska klimatbelastningen, både isolerdelen och rörmässigt, kör man VVCi blir det ofta tunnare rör och mindre material går åt.  Sådana resonemang kommer att bli allt vanligare nu när man ska deklarera byggnaden ur det perspektivet, framför allt i nyproduktion, säger Hans Söderström som tycker att den delen är något att trycka på för entreprenörer i kontakten med kunder.

Läs också:
Kritiken mot Roland: ”Ta bort nästan alla rör en fysikalisk omöjlighet”

5. Använd inte VVCi när rören är alltför gamla

– Om det är dags för stambyte snart så får man ju fundera på att avvakta. Men om systemet är 20–30 år så klarar det sig bra.