Logga in

Ikea slutar sälja värmepumpar: ”Hoppas kunna berätta mer”

Publicerad
15 aug 2024, 10:17

Försöket inleddes för två år sedan. Men redan nu har butiksjätten valt att upphöra med försäljningen av luftvärmepumpar. 

När Ikea annonserade sitt samarbete med Polarpumpen för ganska exakt två år sedan kallade de initiativet för “ett naturligt steg”  i en tid med ökande elpriser och behov av att spara energi. Möbelkedjans ambition var då att skapa ett “ekosystem” av energitjänster och Sverige var tänkt som en första marknad där flera länder skulle följa efter.

Läs också:
Ikea börjar sälja värmepumpar

Läs också:
Ikea-tvättställ monterades med bygglim – förstörde tätskiktet

Upplägget var att den som köpte en luftvärmepump på Ikeas hemsida rent tekniskt blev kund hos Polarpumpen och skickades vidare dit. Installationen ingick i priset. Polarpumpen hoppades förstås på att samarbetet skulle ge fler kunder.

Men nu är det slut med det. Ikea informerar om att avtalet med Polarpumpen gick ut i juli och att det inte förnyats. Varför vill man inte säga, den enda kommentaren är att parterna båda var överens om att inte förlänga avtalet. 

Fredrik Norrlid, pressansvarig på Ikea, kan inte svara på om det framöver kommer att gå att köpa värmepumpar i butiken på något annat sätt eller via någon annan partner.

“Sedan 2022 har Ikea och Polarpumpen samarbetat för att ge våra gemensamma kunder så bra erbjudanden på värmepumpar som möjligt. För Ikea var det här en helt ny marknad när vi inledde samarbetet och vi har lärt oss mycket tillsammans under vår gemensamma resa. Den 10 juli löpte vårt samarbete ut och vi tar med oss lärdomarna i vårt fortsatta arbete. Vi ska fortsätta att erbjuda enkla, prisvärda och hållbara energilösningar till våra kunder och hoppas snart kunna berätta mer om det”, skriver han i ett mejl.

Läs också:
Johnnys värmepump fungerar inte – har kämpat med reklamationen i två år

De som har köpt en luftvärmepump inom erbjudandet fortsätter att vara kunder hos Polarpumpen under samma villkor som tidigare.