Logga in

Grannens lampa fylldes med vatten: ”När jag drog i gång duschen hände det”

Publicerad
27 aug 2024, 13:59

Hur kunde Ida Haglunds granne, som bor under henne, få vatten i sin badrumslampa? Nä – det var inte för att en spik stack upp från lampan in i avloppsgrodan.

Mysteriet började i påskas. Ida Haglund, som bor i ett fyravåningshus från slutet av 60-talet i Ljusdal, hade varit bortrest över helgen. När hon kom hem plingade grannen på. ”Har du duschat eller badat? Min badrumslampa är fylld med vatten!” 

Mer knas i badrum
Fullt av VVS-fel i nyrenoverade badrum: ”Folk kanske går på det där”

Läs också:
”Två rörbitar och en dartkoppling hade suttit bra”

Ida Haglund. Foto: Privat

Det hade inte Ida Haglund som nyss stigit innanför dörren. De tänkte inte mer på det, men så upprepades fenomenet några veckor senare när hon hade varit bortrest igen. Vid hennes hemkomst var grannens lampa som ett litet akvarium.

– Det kan ju inte stämma, hur kan vattnet komma in i lampan? undrade både min granne och jag, skrattar Ida Haglund.

Samma sak i mitten av sommaren, i slutet av juli sov Ida Haglund över hos en kompis och då skickade grannen en bild på den vattenfyllda lampkupan.

– När jag kom hem började vi testa var vattnet kunde komma ifrån. När jag spolade i toaletten och handfatet hände ingenting, men när jag drog i gång duschen hände det.

Grannen skulle då åka på semester och Ida Haglund erbjöd sig att duscha på sitt jobb, men det kom inte på fråga. ”Du ska leva ditt liv som vanligt”, ansåg grannen som tog dit en snickare.

Problemet föranledde flertalet spekulationer. Kunde det vara den renoverande grannen som sjabblat och orsakat en vattenläcka? Eller var det ett allvarligare problem och alla badrum längs med hela stammen påverkade?

Ida Haglunds kompis som är rörmokare funderade på om det var en spik från grannens lampa som stack upp i avloppsgrodan.

– Han övertalade mig att lägga ut bilden på Facebook.

Där fylldes kommentarsfältet av möjliga förklaringar och tips under muntra toner: ”Grannen har somnat i duschen!” ”Köp en guldfisk – så får den belysning också.” ”Elektrikern har kopplat fel.”

Läs också:
Hemmafixaren ville ha godkänt: ”Han hade dragit PEM-slang till både tappvattnet och värmesystemet”

Men så kom snickaren dit och bröt upp golvet. I Ida Haglunds avloppsrör i duschen hade det rostat hål i en gren och vattnet hade letat sig in i lampan via ett kryphål.

– Jag och grannen skojade om det där, nu kanske det blir en sådan här Gevaliareklam. Han lovade att bjuda på en kopp kaffe om jag skulle åka ner genom golvet.