Logga in

”Kombon med expansionskärlet och avgasaren var ny för mig”

Publicerad
26 aug 2024, 06:29
| Uppdaterad
4 sep 2024

Trångt, infästningar som inte vill fästa, en ritning som inte synkar med verkligheten – men roligt och kreativt. Så löste EF Rör utmaningarna med nya undercentralen i sekelskifteshuset.

Montörens tipslista
Planlaser och sju andra favoritverktyg vid underscentralsinstallation

Lista:
Proppa ventilerna och åtta andra tips vid UC-jobb

Den varma, lite klibbiga luften slår direkt mot oss i sekelskiftesfastighetens källare där VVS-montören Christian Söder är i slutfasen av undercentralsinstallationen. Han har förvarnat oss på vägen ner. 

Jobbet med installationen i källaren har pågått sedan i början av juni. Den gamla undercentralen, som var uttjänt och inte gav tillräcklig effekt, ligger nu nedmonterad på innergården för materialsortering. Allt som går att återanvända tas till vara.

I det uttjänta systemet fanns bland annat tre stora växlare. Det nya har två plattväxlare. Foto: David Lagerlöf

– Vi var här redan för ett år sedan för att börja planera jobbet, men det har blivit en långbänk på grund av en massa yttre omständigheter, förklarar Johan Forssblad, vd och ägare på EF Rör, och påpekar att det inte är ovanligt att datum flyttas fram.

När den fabrikstillverkade nya undercentralen från Cetetherm levererades till fastigheten, som ligger mitt i Stockholms stadskärna, monterades den genast ned för att kunna lyftas in, sektion för sektion. Det var det enda sättet att få in den i huset, som byggdes långt innan den här typen av uppvärmningsteknik, med skrymmande och tunga komponenter existerade.

– Allt är planerat och beräknat i tillverkningen men det behövs ändå alltid justeringar på plats. Framför allt i äldre fastigheter är ont om plats är den absolut största utmaningen, säger Johan Forssblad.

Uppdragsgivaren, som de har ramavtal med, äger många äldre fastigheter. Varje uppdrag har sina utmaningar, förklarar Johan Forssblom, vd på EF Rör. Foto: David Lagerlöf

Christian Söder, som började på EF Rör i april, har hunnit medverka i installation av 8–9 undercentraler under årens lopp, varav han själv har styrt över tre. De har varit betydligt större än den här, men nu får han i stället brottas med väggar och tak där det är svårt att få fäste, det gäller att ha rätt sorts plugg och dra infästningarna försiktigt, och att försöka tajta till jobbet så mycket som möjligt på grund av att ett nytt kylsystem också ska få plats. 

– Det är kul med alla utmaningar med undercentraler och det dyker alltid upp specifika problem som måste lösas här och nu samtidigt som man ska förhålla sig till alla regler och förordningar, säger han.

Det stora expansionskärlet sitter ihop med avgasaren, en kombo som är ny för Christan Söder. Innan de kunde lyfta in de stora kärlet i utrymmet fick de såga bort dörrfodret i nederkant. Foto: David Lagerlöf

Dessutom ingår det både bockning och svetsning i installationen. Christian Söder är den enda montören på företaget som har svetslicens.

– Jag är aktiv i scouterna på Vässarö. Där fick jag möjlighet att testa svetsning innan jag blev VVS-montör och byggde ett traktorsläp. Nu är svetsning ett stort intresse, både på jobbet och privat, säger han.

Under sommaren har han varit föräldraledig under en tid och haft assistans av företagets lärling, Karl Primér, som stått för bockningen, ”riktigt snyggt gjort”,  och av montören Andreas Söderström.

UC:n som de installerar har ett tappvattensystem och två värmesystem – ett för radiatorerna och ett för luftbehandling, som ska kopplas ihop med befintlig fjärrvärme.

Prydligt, lättillgängligt och sammanhållet. Johan Forssblad och Christian Söder är nöjda när bara finjusteringar återstår. Foto: David Lagerlöf

Fjärrvärmeleverantören, Stockholm Energi, har tydliga krav på hur mätarna ska sitta och på avståndet mellan undercentralen och fjärrvärmeledningarna, som de ska förhålla sig till.

– Men vi rör inte något annat som har med fjärrvärmen att göra, säger Johan Forssblad.

Vattnet i fjärrvärmeledningarna
kan bli 120 grader varmt. Johan Forrsblad säger att han har hört berättas från flera personer om en lärling som skruvade av en ventil och ”blev kokt”. 

Men han vet inte om det är sant eller en skröna.

– Vi proppar alltid avtappningsventilerna på varmvattenledningarna i undercentralen så att ingen ska kunna skruva av dem av misstag. Det är inte trevligt att få 60-gradigt vatten över sig, säger Christian Söder.

Magnetitfilter ska installeras, som ett extra skydd mot föroreningar. Foto: David Lagerlöf

Systemen har blivit mer avancerade med fler komponenter som ska fungera ihop, vilket gör det extra viktigt att planera och försöka se helheten innan man börjar installera. I det här fallet är det bland annat två plattväxlare, tre cirkulationspumpar, en motorstyrventil, tre expansionskärl och två avgasare som ska in mellan tappvattensystem och värmesystemen.

Att jobba med kombinationen avgasare och expansionskärl – det stora expansionskärlet för systemet sitter ihop med avgasaren – är nytt för Christian Söder.

– Jag gillar att läsa manualer och beskrivningar så det löste sig. Men det gäller att koppla rören rätt. Det övre här innehåller mycket gas och det under är gasfritt, säger han och pekar på de svarta rören som ska dras vidare till ett intilliggande utrymme.

I installationen började de med varmvattensystemet för att kunna koppla bort den stora temporära varmvattenberedaren på källargolvet och jobba vidare med nästa moment. Planen var att allt skulle vara samlat men det visade sig att expansionskärlen och avgasarna tog för mycket plats, så de fick placeras i en intilliggande skrubb. Men först behövdes dörrfodren tas bort för att det största kärlet skulle kunna lyftas in.

Nu är jobbet nästan klart, det återstår en del finjusteringar och provtryckning och två enklare magnetitfilter ska på plats.

Arbetet med nya fläktrummet är påbörjat. I bakgrunden har montören Beppe Press, som inte är på plats denna dagen, skapat imponerande rörkonst. Foto: David Lagerlöf

Christian Söder är nöjd med resultatet. Särskilt med kopparrören på väggen som är perfekt linjerade i en trappformation.

– Med rören som inte ska isoleras anstränger man sig lite extra för att få det snyggt, säger han.

Johan Forssblad är också nöjd, och har lyft fram gängets insatser på Instagram.

– Det är sammanhållet, symmetriskt och prydligt gjort, med klamringen och allt. Det ser enkelt ut trots att det är ett avancerat system, säger han.

Nästa utmaning är att färdigställa det nya fläktrummet på vinden i fastigheten, med kontor och lägenheter, som har haft en del problem med luften. 

Rörskryt:
”Två andra firmor hade försökt göra undercentralen men de gav upp”

– I fläktrummet är det inte samma kreativa frihet eftersom det redan finns mycket grejor på plats som vi måste förhålla oss till, som ventilationskanaler och annat. Här nere har vi ägt rummet, säger Christian Söder.