Logga in

Efter avbrutna Ikea-samarbetet: ”Värmepumpsmarknaden har varit utmanande”

Publicerad
27 aug 2024, 06:00
| Uppdaterad
26 aug 2024

De samarbetade med Ikea om att sälja värmepumpar. Men det projektet föll inte ut som tänkt och avslutades. Polarpumpen kan dock komma att testa något liknande igen: “Vi stänger inte dörren”. 

För två år sedan började Ikea sälja luftvärmepumpar på sina varuhus. Det skedde i form av ett samarbete med Polarpumpen, som var det företag köparna tekniskt sett blev kunder hos.

Läs också:
Ikea slutar sälja värmepumpar: ”Hoppas kunna berätta mer”

Läs också:
Johnnys värmepump fungerar inte – har kämpat med reklamationen i två år

Parterna kallade upplägget ”ett naturligt steg” med anledning av de ökande elpriserna. Möbeljätten presenterade då en plan på att skapa ett ”ekosystem” av energitjänster med Sverige som första marknad där andra länder skulle följa efter. 

Men nu är åtminstone det här försöket över. Nyligen meddelade Ikea att avtalet löpte ut i juli och att det inte förnyas. 

Varför vill ingen av parterna avslöja. Både Ikea och Polarpumpen svarar likadant på den direkta frågan om vad som gör att samarbetet inte fortsätter. Att avtalet löpt ut, att båda företagen var överens om att inte förlänga det men att de lärt sig mycket av det. 

Ikea har haft ett samarbete med Polarpumpen. Foto: Ikea/Montage.

Emma Pålsson, som är vd för Polarpumpen, vill inte heller berätta hur projektet påverkade bolagets försäljning. 

– Vad gäller resultat och skillnad i försäljning med Ikea som partner är det, av konkurrensskäl, inget jag kan uttala mig om, säger hon. 

Kommer ni att testa något liknande med en annan partner?

– Just nu har vi inget liknande samarbete planerat, men vad framtiden bringar återstår att se. Vi stänger inte dörren för all framtid, säger hon. 

Hur ser värmepumpsmarknaden ut nu generellt?

– Värmepumpsmarknaden har även för oss, precis som vi ser på hela marknaden, varit utmanande med minskad efterfrågan den senaste tiden. Vi säljer fortsatt ett brett utbud av varumärken, värmepumpar med installation, men ser att läget kommer att vara fortsatt utmanande året ut. 

Fredrik Norrlid, pressansvarig på Ikea, kan inte svara på om det framöver kommer att gå att köpa värmepumpar i butiken på något annat sätt.

“Sedan 2022 har Ikea och Polarpumpen samarbetat för att ge våra gemensamma kunder så bra erbjudanden på värmepumpar som möjligt. För Ikea var det här en helt ny marknad när vi inledde samarbetet och vi har lärt oss mycket tillsammans under vår gemensamma resa. Den 10 juli löpte vårt samarbete ut och vi tar med oss lärdomarna i vårt fortsatta arbete. Vi ska fortsätta att erbjuda enkla, prisvärda och hållbara energilösningar till våra kunder och hoppas snart kunna berätta mer om det”, skriver han i ett mejl.

Läs också:
”2023 var värmepumpsförsäljningen helt hysterisk – man kan inte jämföra med det året”

De som har köpt en luftvärmepump inom erbjudandet fortsätter att vara kunder hos Polarpumpen under samma villkor som tidigare.