Logga in

”Det digitala i jobbet har blivit för mycket”

Publicerad
12 aug 2024, 09:44

Han gillar mixade servicejobb, stör sig på appar och asymmetriska rördragningar och har åkt Vasaloppet på 4.43. Möt VVS-montören Gustav Theander Gransten 33, på Assemblin VS i Leksand.

Snabba frågor till Helga Pettersson:
”Vi hade glömt skjutmuffen så jag fick stå och hålla i rören i 20 minuter”

VVS-eleven Danni Malmqvist:
”Någon hade satt dit en vanlig trädgårdsslang från väggen”

Vad jobbar du med just nu?

– Jag byter radiatorventiler i en villa.

Vad jobbar du helst med?

– Blandad service, som badrum och värmepumpinstallationer. Det ser så olika ut hos varje kund så man får tänka till lite när det är lite större installationer och renoveringar.

Service är skoj men det får gärna vara lite utmanande så att man får tänka till. Foto: privat.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Det är mycket man har sett som man inte vill se igen, som vattenledningar som dragits inomhus med Gardenaslang och slangklämma. En annan grej jag minns är en träplugg i ett vattenrör som suttit där i säkert 30 år med vattentryck. Det var ju tätt men jag bytte den såklart.

Bjud på ett misstag du har gjort …

– Ett misstag som jag aldrig glömmer berodde egentligen mest på kunden. Jag skulle byta ett slutet expansionskärl nere i en källare. Jag bytte expansionskärlet och en manometer och när jag skulle fylla upp det fick jag fylla på jättemycket innan mätaren kom upp till ett kilo. När jag kom upp på övervåningen visade det sig att kunden hade skruvat ur luftskruvarna på radiatorerna på övervåningen utan att säga något till mig så jag fick ta fram våtdammsugaren och trasorna och börja torka.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Jag leker med barnen, Eddie och Ebba som är sex och sju år, och sitter i uterummet med en kall dryck eller kaffe. 

Bra häng med kidsen i poolen. Foto: privat

Hur tränar du för att orka med jobbet?

–Inte mycket träning nu. Jag tränade förut, cykling och skidor, men inte längre. Jag har faktiskt åkt Vasaloppet på 4.43, år 2012, jag tror jag kom på plats 832. Nu blir det kanske lite springband hemma som jag hinner med tills barnen är lite större.

Hur tätar du rörkopplingar?

– Med vanlig Locherpasta /lin.

Vad stör du dig på?

– Det digitala i jobbet har blivit för mycket kan jag tycka. Det är mycket appar, uppdateringar och att hålla på med telefonen som tar tid och krånglar till det. När jag började skrev man tid och material på en lapp. Nu får vi arbetsordrar digitalt, massa mejl, och det ska godkännas massa saker digitalt före och efter besök hos kunden. På byggen ska man springa runt och leta efter QR-kod för ID06. Yrkesmässigt kan det störa mig om jag kommer in i ett badrum där det är mycket vinklar och lite bockar eller att det inte är estetiskt och symmetriskt.

Papper och penna var skönare än alla appar i jobbet. Men det finns bra nya verktyg. Foto: privat.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Det nyaste är en liten Milwaukee tigersåg som man kan hålla med en hand, den är supersmidig, och Vattete-nyckeln till 12,15 som man drar kopplingar med. Ridgids lilla runda rörkap är också riktigt smidig. Sen måste jag säga pannlampa.

Bocka eller pressdelar?

– Jag bockar mycket. Det är kul! Man får utmana sig själv.

Dold talang?

– Jag kan cykla enhjuling.

Första du gör på morgonen?

– Tar en kaffe, direkt

Melodi- eller rockfestival?

– Det är inte mycket rock för mig.

Bästa musiken att jobba till?

– Jag kör lugn musik i kåporna, som Enya, Tommy Körberg, Céline Dion och Melissa Horn.

Senaste hemmafix?

– Jag har byggt ett vattenfall på 6-7 meter i trädgården på en grässlänt. Och förra sommaren byggde jag en altan.

I somras fick trädgården där hemma ett eget vattenfall. Foto. privat.

Vilken kollega vill du hylla?

–  Min arbetsledare Katarina ”Kia” Johnsson, projektledare VS på firman och vår dagismamma. Hon gör allt – från att planera jobben, ta emot kundsamtal, ta emot kunder i vår butik, beställa hem material till lagret, sköta kundkontakter säger till när bilarna ska besiktas, hon bakar åt oss, tömmer diskmaskinen, skottar snö. Vi har sagt att när hon slutar så slutar vi allihopa. 

Snabba frågor till Lukas Roeger;
”Pappan hade ett tidtagarur i handen och tittade på när vi jobbade”

Vad läser du helst i VVS-Forum?

– Sådant där montörer får vara med och tycka och tänka och när man får se bilder hemma hos folk, sånt man själv kan reflektera kring. 

Vad bjuder du på när du får ­middagsgäster?

I sommar har vi kört mycket grillad flankstek med ugnsstekt klyftpotatis, en bra sallad och vitlökssmör – och en starköl till, det är ett måste.