Logga in

”Det blev att lösa det på plats, som man säger”

Publicerad
5 aug 2024, 08:42

Raka rör blev det i alla fall när det kompletterades med fjärrkyla i fläktrummet. Men elektrikern Per Granlund fick en liten utmaning när han skulle byta ut den gamla armaturen mot LED.

När elektrikern Per Granlund på Assemblin Västerås skulle byta ut den gamla armaturen i fläktrummet mot en LED-armatur möttes han av den här synen.

VVS-fel
”Man har kört luft utifrån genom frånluftsvärmepumpen och blåst in den”

Vent-utmaning i fläktrummmet:
”När jag såg ritningen tänkte jag: Shit, hur ska vi få ihop det här?”

– Det blev att lösa på plats, som man säger, och försöka peta bort armaturen från väggen. Sedan satte jag kabeln med en ny dosa i taket.

Hur har man tänkt här?

– När fläktrummet kompletterades med fjärrkyla för kanske tio år sedan tog man den närmaste vägen och plockade bara bort glaset på armaturen för att få rören raka. Man gör det lite enkelt för sig ibland. Risken är att man tappar i kapslingsklass om man tar bort glaset. Kommer det in fukt kan armaturen bli strömförande.

Läs också:
Fullt av VVS-fel i nyrenoverade badrum: ”Folk kanske går på det där”

”Rätt ofta som man stött på lysrörsarmaturer där de bara plockat bort kåpa och lysrör, sen har de klämt upp rör eller venttrummor kloss an”, skriver en elektriker i  Facebookgruppen  Elfel där Per Granlund lade upp bilden. ”Varma och goa ledningar förbi lampan”, skriver en annan person, som snart får veta att det heter armatur.

– Jag förstår ju att man vill göra en rak och snygg installation men det hade varit bättre att be en elektriker flytta lampan. Jag vill inte hänga ut någon. Elfel är en kul grej mellan oss hantverkare, säger Per Granlund.

Läs också:
Undercentralen kostade ett antal svordomar och gråa hår

Har du själv gjort liknande missar?

– Säkert. På större byggen har det hänt att jag hängt upp en armaturskena i en höjd som kolliderar med rörmokarnas jobb och fått ändra på det och fått skäll av en snickare som skulle gipsa. Det kan vara knepigt när alla vill göra ett så bra jobb som möjligt och man inte har en bild av helheten. Men jag försöker alltid tänka på plats vad det kan orsaka om jag gör på ett visst sätt.