Logga in

”Det bara regnade i taket från alla möjliga hål och skarvar”

Publicerad
8 aug 2024, 09:27

Bostadsrättsförening. Hus byggt 2017. När Fredrik Vegh åkte dit för att provtrycka visade det sig att det var fullt med hål, skarvar och sprickor i betongen i källaren. 

När det droppade i taket i källaren hos en bostadsrättsförening i en av Stockholms förorter var läckaget extra oroväckande eftersom huset var byggt så sent som 2017.

Spillvattenstammen spolades och filmades och man hittade en misstänkt längsgående spricka. Trots det var det inte tydligt vad som gjorde att det läckte och Fredrik Vegh, rörinspektör på Solna Högtryck, åkte dit för att provtrycka.

mer dålig nyproduktion
Fullt av VVS-fel i nyrenoverade badrum: ”Folk kanske går på det där”

mer vatten på fel ställe
”Det hade pumpat ut vatten i 3–4 veckor från ett 15-rör”

Etablering av provtryckning. Foto: Privat

– Vi kör en metod med luftbälgar, det är som en trycksatt ballong som man använder med en luftkompressor. Vi för in ballongen där vi misstänker att skadan finns och fyller den med luft, som att vi iscensätter ett stopp, berättar han. 

Därefter fylls hela avloppsröret på med vanligt färskvatten blandat med färgat vatten och har ett bestående tryck under några minuter. Fredrik Vegh tycker att det är en bra och effektiv metod

– Oftast ser man direkt om vattennivån minskar, man håller koll med kameror hela tiden. En minskad vattennivå är ju en tydlig indikation på läckage, men om det inte är så tydligt brukar vi gå ner i källaren och kolla var det färgade vattnet fuktar igenom.

I fallet med bostadsrättsföreningen fanns inget tvivel om att det var stora problem med läckage.

Ballongen syns i kameran. Foto: Privat

– Vi fyllde upp stammen med vatten, gick ner i källaren och då bara regnade det i taket från alla möjliga hål och skarvar, och sprickor i betongen också.

Fredrik Vegh och hans kolleger misstänker att det har varit problem hos leverantören och att materialfel har uppstått under tillverkningen av avloppsrören.

– Det blir så tydligt just på det stället där de här sprickorna är, det blir två helt olika färgskiftningar invändigt.

En vecka senare ringde ordföranden i bostadsrättsföreningen igen.

Läs också:
Dubbla vattenskador: ”Det stank gammgubbe”

– Då hade de en likadan läcka, fast i porten bredvid.

Så här går processen till. Bilder från provtryckning av en brunn på en balkong, inte relaterade till fallet i artikeln. Foto: Privat

Fredrik Vegh säger att problem med otäta rör är vanligare än man tror. 

– Vi har varit med om den här grejen flera gånger den senaste tiden. Och nya hus drabbas ungefär lika ofta som gamla hus. i äldre hus är det oftast bristande underhåll, att man inte har spola rent rören med jämna mellanrum. Eller så är det då som i det här fallet nyproduktion, att man har felmontering eller materialfel.

Fredrik Vegh uppmanar alla att underhålla sin avloppsrör och göra kontinuerliga inspektioner med kamera. 

– Ha koll på avloppsrören. Man har inte röntgensyn.